26.8 C
București
joi, 26 mai 2022
AcasăHealth & FitnessCând este necesară kinetoterapia și 5 beneficii principale

Când este necesară kinetoterapia și 5 beneficii principale

Kinetoterapia este o opțiune terapeutică axată pe mișcare, masaj, tratament termic și exerciții fizice. Specialiștii acestui domeniu se numesc kinetoterapeuți și se ocupă cu tratarea funcțiilor fizice anormale asociate cu accidentări, dizabilități sau alte probleme de sănătate.

Kinetoterapia poate fi folosită în orice stadiu de vindecare, fie că este vorba de stadiul inițial imediat după diagnosticare sau de stadiile avansate sau preventive, putând fi folosită în mod individual sau împreună cu alte forme terapeutice.

Când este necesară kinetoterapia?

Un program personalizat de kinetoterapie poate ajuta persoana afectată să revină la un nivel normal de funcționare și poate încuraja anumite schimbări în stilul de viață care ar putea preveni apariția altor probleme asemănătoare pe viitor.

De cele mai multe ori medicii specialiști recomandă kinetoterapia ca primă opțiune terapeutică datorită abordărilor sale conservatoare menite să amelioreze durerea și să crească raza de mișcare a articulațiilor.Câteva dintre problemele și afecțiunile care pot beneficia de pe urma kinetoterapiei includ:

  • Afecțiuni la nivelul mâinilor cum ar fi sindromul de tunel carpian;
  • Probleme ale sistemului musculoscheletal cum ar fi dureri de spate, dureri articulare și ruptură a țesuturilor musculare;
  • Afecțiuni neurologice cum ar fi accidentul vascular cerebral, boala Parkinson și scleroza multiplă;
  • Probleme pediatrice cum ar fi paralizia cerebrală sau distrofia musculară etc.

5 beneficii ale kinetoterapiei

Motivul pentru care recuperarea medicală prin Kinetoterapie este de cele mai multe ori prima recomandare a specialiștilor atunci când vine vorba de mobilitate și mișcare, este din cauza numeroaselor sale beneficii cum ar fi:

Planuri personalizate pentru rezultate mai bune

Având în vedere că medicamentele sunt create pentru uz general, chiar dacă planul terapeutic medicamentos este personalizat, efectele acestuia pot varia, putând exista chiar și riscul de reacții adverse sau efecte secundare.

Comparativ cu această opțiune, kinetoterapia oferă planuri personalizate pentru fiecare caz în parte, luând în considerare severitatea durerii și locația ei, prezența rigidității, istoricul medical și orice alte informații relevante, toate acestea pentru a oferi cele mai bune rezultate într-un timp cât mai rapid.

Reducerea durerii fără a necesita medicamente

Deoarece unele medicamente pot avea un efect negativ asupra organismului sau pot prezenta anumite efecte secundare, faptul că durerea poate fi ameliorată fără a recurge la această opțiune reprezintă un beneficiu atât din punct de vedere al sănătății generale cât și din punct de vedere financiar.

Chiar dacă unele cazuri nu pot evita utilizarea medicamentelor, simptomele și durerea fiind probabil prea severe, prin kinetoterapie este posibilă o eventuală reducere a cantității de medicamente și chiar a dozajului.

Evitarea intervențiilor chirurgicale

Atunci când există durere și imposibilitate de a funcționa corespunzător, de multe ori gândul pacienților se va duce spre tratament chirurgical. Chiar dacă pentru unele cazuri operația chirurgicală reprezintă singura metodă terapeutică, pentru multe altele folosirea kinetoterapiei pentru a accelera procesul de vindecare ar putea ajuta la recuperarea generală.

Îmbunătățirea echilibrului și prevenirea căzăturilor

Dacă prezinți o probabilitate mare de cădere, afla că în timpul ședințelor de kinetoterapie terapeuții pot analiza și pot monitoriza acest risc prin exerciții sigure și specifice menite să simuleze întâmplări apărute des în viața reală. Obiectivul acestora este de a te pregăti și de a-ți antrena coordonarea și echilibrul.

Îmbunătățirea posturii

Fie că este vorba de postura menținută în picioare sau la birou, atât regiunea lobară a spatelui cât și cea cervicală au de regulă de suferit, provocând la rândul lor alte simptome și episoade de durere.

În timpul ședințelor de kinetoterapie, terapeuții pot observa această problemă și pot găsi exerciții și metode ușor de implementat nu numai pentru a îmbunătăți postura dar și pentru a te învăța să o menții corect indiferent de situație.

Toate aceste avantaje și multe altele pot fi obținute prin alegerea ședințelor de kinetoterapie, motiv pentru care ar trebui să apelezi la cel mai apropiat centru de specialitate sau să discuți cu medicul tău de familie dacă prezinți o problemă care crezi ar beneficia de pe urma kinetoterapiei.

Cele mai citite

Aproape jumătate dintre români vor cere mărire de salariu

Aproape jumătate dintre angajații români vor cere o mărire de salariu, relevă sondajul global intitulat "Workforce Hopes and Fears". Potrivit acestui studiu, în cazul României,...

Un viitor Parc de distracții la Parța, în județul Timiș

În județul Timiș se pune la cale construirea pe o suprafață imensă a unui Parc de distracții, asemănător Futuroscope sau Tivoli, pe 70 de...

Noua conducere a PNL, aleasă la Poiana Brașov

Liberalii se reunesc astăzi, la Poiana Braşov, în Liga Aleşilor Locali, iar mâine în Consiliul Naţional al formaţiunii.Reuniunea Ligii Aleşilor Locali va avea loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă