Catina alba este considerata de specialisti un adevarat miracol al naturii, o adevarata sursa de sanatate, potentialul sau biologic fiind de exceptie.
Fructele de catina constituie o sursa deosebita de vitamine A, E, betacaroten si flavonoizi. De asemenea, vitamina C se gaseste in concentratii mari in fructul de catina. De exemplu, prezenta in cantitati mari a vitaminei C stimuleaza sistemul imunitar si creste rezistenta fata de bolile infectioase. De exemplu, maceratul de catina este recomandat in preventia si tratarea racelilor si gripei. Uleiul de catina este folosit in medicina traditionala pentru o gama larga de afectiuni, incepand de la boli digestive, de piele pana la intarirea sistemului imunitar. Acest miraculos produs are capacitatea extraordinara de a reduce imbatranirea pielii si de a combate ridurile. Motivul este continutul sau bogat in acizi grasi nesaturati esentiali. Conform specialistilor, are o concentratie mare in betacaroten, continand si vitamine liposolubile. Betacarotenul intervine in procesele profunde celulare, in biosinteza imunoglobulinelor, intarind sistemul imunitar. Mai mult, are un efect pozitiv in tratamentul bolii Parkinson, parodontoza, dar si in tratamentul depigmentarii pielii, produsa ca urmare a bolilor de ficat sau a batranetii. Uleiul de catina se poate intrebuinta si in cosmetica, fiind un adevarat produs natural pentru pastrarea frumusetii pielii. Capacitatea nutritiva de exceptie este utilizata in combaterea pistruilor. Specialistii recomanda utilizarea acestui medicament natural cu spirulina. Efectele rezultate in urma combinarii celor doua produse sunt benefice asupra bolilor civilizatiei cum ar fi stresul, hepatitele sau cancerul. si semintele de catina contin acizi grasi nesaturati (acidul linoleic). Primele mentionari privind efectele tamaduitoare apar in tratatul clasic de medicina tibetana, care recomanda utilizarea fructelor de catina in alimentatia serpasilor datorita proprietatilor nutritive extraordinare.