2.3 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeGDPRStudiu: Un român din zece are abonament la o clinică medicală particulară

Studiu: Un român din zece are abonament la o clinică medicală particulară

Trei sferturi dintre români îşi fac analize sau investigaţii medicale o dată pe an sau mai rar, în timp ce doar 1% apelează lunar la astfel de controale, potrivit unui studiu online referitor la serviciile medicale din România realizat de Mercury Research în 2011. Doar 12% dintre românii cu vârstă peste 18 ani sunt abonaţi la o clinică medicală particulară, în timp ce 15% au o asigurare de sănătate privată. Dacă, pentru cei mai mulţi, abonamentul la clinică este plătit de compania la care lucrează, asigurarea de sănătate privată este într-o proporţie mai mare plătită din veniturile personale. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 300 de respondenţi şi este reprezentativ la nivelul utilizatorilor de Internet cu vârstă peste 18 ani. Eroarea de eşantionare a studiului este de ±5.6%.

Vizita la medicul de familie/ medicul specialist/ dentist

Majoritatea respondenţilor sunt înscrişi la medicul de familie (98%) şi aproape opt din zece dintre aceştia îl vizitează cel puţin o dată pe an. Lunar ajung la medicul de familie 13% dintre românii peste 18 ani. Frecvenţă de vizitare a medicului specialist este mai rară, doar 2% îl vizitează lunar sau mai des, dar cei mai mulţi, 62%, o dată pe an sau mai rar.

La dentist, mai mult de jumătate dintre românii cu vârstă peste 18 ani (55%) ajung o data pe an sau mai rar, şi doar 2% lunar sau mai des.

Un sfert dintre bucureştenii au abonament la o clinică particulară

Mai mult de un sfert (26%) dintre bucureştenii peste 18 ani au abonament la o clinică particulară, procent mai ridicat decât media la nivel naţional (12%). La nivel naţional, mai mult de două treimi (69%) au declarat că abonamentul pe care îl deţin este plătit de firmă la care lucrează. Dintre cei care nu aveau abonament în momentul realizării studiului, 28% au declarat că intenţionează în viitor să apeleze la un astfel de serviciu, în timp ce 46% nu aveau această intenţie.

Întrebaţi la ce clinici au abonamente, pe primele 3 locuri au fost menţionate Medicover (19%), Centrul Medical Unirea (11%) şi Medlife (11%). Aproximativ opt din zece abonaţi nu doresc să schimbe clinică la care au în prezent abonament.

Asigurare medicală privată

Asigurarea medicală privată este plătită de către 67% dintre asiguraţi din venituri personale, în timp ce pentru 30% această este suportată de către firmă la care lucrează. În medie, sumă anuală plătită de către asiguraţi se ridica la aproximativ 1.000 lei.

Sistemul de asigurări

Întrebaţi despre sistemul de asigurări, 77% dintre respondenţi consideră că pensionării nu ar trebui să plătească asigurare de sănătate, 86% că minorii şi copiii trebuie să fie asiguraţi indiferent dacă părinţii plătesc sau nu, iar 55% afirmă că asigurarea trebuie să fie plătită de toată lumea, obligatoriu, că un impozit. Aproape trei din zece români consideră că asigurarea trebuie să fie plătită doar de cei care doresc să fie asiguraţi, iar cei care nu plătesc să nu aibă acces la serviciile medicale.

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescuhttp://razvan-voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

O altă poză cu Cherecheș, în care primarul apare mult mai avariat

Povestea scăpată pe surse de Poliția Română către jurnaliști (adică pe Whatsapp) e că Cherecheș și o mătușă goneau cu 200 de km la...

Comisia juridică din Senat, pentru ridicarea imunității lui Cîțu

Comisia juridică a Senatului a acordat, în unanimitate, un punct de vedere favorabil solicitării DNA referitoare la efectuarea urmăririi penale în cazul fostului premier...
Ultima oră
Pe aceeași temă