Cei care au trecut printr-o operaţie ştiu că înainte de procedură se posteşte, la propriu, cu 12 ore înainte nemaiputând mânca nimic. Iar protocolul e vechi de 100 de ani. Însă lucrurile s-ar putea schimba, medicii britanici descoperind în urma unui studiu că mâncatul înainte de operaţie este, în realitate, benefic, ajutând la o recuperare mai grabnică şi ferind organismul de complicaţii.
Postul înainte de operaţie şi, de multe ori, şi după, nu face decât să slăbească dramatic organismul, lăsându-l vulnerabil la infecţii, iar vindecarea venind mai târziu decât în mod normal, spun chirurgii britanici citaţi de Daily Mail. Abordarea diferită a specialiştilor britanici presupune mese abundente în carbohidraţi – mai ales cartofi şi paste – cu 6 ore înainte de operaţie, şi băuturi ce oferă multă energie cu 2 ore înainte de intervenţie.
După operaţie, pacienţii sunt încurajaţi să mănânce cât mai repede posibil şi să se ridice din pat la o zi după intervenţie. Cercetările britanicilor au arătat că această abordare funcţionează, pacienţii având mai puţine complicaţii, iar vindecarea fiind mult grăbită. În plus, spitalizarea este, practic, înjumătăţită, pacienţii putând fi acasă în 3 sau 4 zile, faţă de câteva săptămâni, cum e cazul intervenţiilor abdominale, de exemplu. Potrivit ziare.com, abordarea se bazează pe crearea unor depozite de energie, înainte de operaţie, hrana după intervenţie nefăcând decât să crească imunitatea pacienţilor şi să grăbească recuperarea.