7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăGDPRScandal în Sănătate. Culmea crizei de bani: Nu ai coloana ruptă unde...

Scandal în Sănătate. Culmea crizei de bani: Nu ai coloana ruptă unde trebuie, nu te internăm!

Criza de bani din sistemul public al asigurărilor de sănătate a atins noi culmi. Casa Naţională de Asigurări nu mai are bani pentru a susţine toate internările în spital, aşa că s-a gândit să introducă nişte criterii dure, dar total „nemedicale”, pentru românii care se prezintă la spitale cu probleme de urgenţă. Pe scurt, situaţia s-ar traduce astfel: „Ai fractură de coloană în zona cervicală, te internăm! Ai coloana ruptă în zona lombară? Plăteşti internarea sau rămâi paralizat”, au explicat unii specialişti pentru romanialibera.ro.

Profesorul Vasile Astărăstoae, şeful Colegiului Medicilor din România, ne-a explicat că, în cazul în care proiectul Casei de Asigurări se referă la „toate cazurile de internări, declarate urgenţe, atunci ministrul Cseke are 100% dreptate, este inacceptabil!”. Specialistul spune că s-a ajuns la această situaţie pentru că „bugetul Casei nu mai poate finanţa sistemul de sănătate”: „Ei vor să reducă cheltuielile. Dacă eu nu mai decontez o fractură de coloană lombară, atunci îl pun pe pacient să plătească. Asta înseamnă că eu plătesc asigurare pentru serviciile spitaliceşti de pomană! Mă pun să plătesc de două ori!“.

Fostul ministru al Sănătăţii Mircea Cinteză, senator PDL, a declarat pentru romanialibera.ro că situaţia la care s-a ajuns „este o gafă”. „Acest proiect al Casei sugerează simptomele ca modalitate de internare, ceea ce este o greşeală imensă. Internările se fac pe baza unui diagnostic, care înseamnă o sumă de simptome. Pot fi simptome care luate separat nu înseamnă nimic, dar puse împreună sunt pericol de moarte. Dacă Casa vrea să sugereze că se confruntă cu diagnostice false, poate cerceta”.

Cinteză spune că înţelege criza de bani a sistemului, dar nu există nici o scuză pentru acest proiect: „Când nu sunt bani, oamenii încep să inventeze! Problema e că inventează fără să se consulte cu nimeni. În privinţa internărilor nu are dreptul nimeni să se pronunţe, decât medicul. Nu un manager, nu şeful UE, nimeni altcineva!”.

Vasile Astărăstoae spune că au existat şi până acum astfel de criterii, însă ele doar defineau urgenţele, nu constituiau criterii de internare în spital. Medicul spune că proiectul Casei de Asigurări are lipsuri grave printre urgenţele acceptate: „Numai fractura de coloană vertebrală în zona cervicală e urgenţă, în celelalte zone nu e urgenţă. Dar rămâi paralizat! Nu apar gravidele cu eclampsie, care sunt în pericol de moarte. Urgenţele la copii sunt definite după parametri pentru adulţi, iar variabilele nu apar. Lipsesc insuficienţele respiratorii acute, cazurile cu aer sau sânge între pleure, care sunt mortale”.

Medicul susţine că, dacă acest proiect ar fi adoptat, ar fi oricum inaplicabil: „Medicii vor interna oricum aceste cazuri, apoi dacă Casa vrea să dovedească că pacientul nu a avut febră timp de 5 zile înainte, nu are decât. Nu s-ar rezolva nimic, doar ar forţa medicii să facă nişte gesturi faţă de pacienţi care i-ar pune în situaţii penibile. Un medic răspunde mai întâi în faţa unui cod deontologic, apoi la criterii de internare”.

Astărăstoae consideră că acest conflict izbucnit în public, dintre Casă şi Minister, nu trebuia să existe, pentru că alarmează şi medicii, şi pacienţii în mod inutil. Reacţia dură şi publică a ministrului Sănătăţii Cseke Atilla este pusă de medic pe seama nevoii acestuia de a evita să deconteze un nou scandal cu impact negativ la public, care de data asta nici măcar nu ţine de minister.

Ministrul Cseke Atilla a declarat că Ministerul Sănătăţii nu va semna aceste norme propuse de Casa de Asigurări, pentru că nu ar fi fost consultat cu privire la ele. Secretarul de stat Raed Arafat a confirmat această decizie. Ministrul şi şeful Casei, Lucian Duţă, au fost convocaţi la Palatul Victoria de premierul Emil Boc, pentru a lămuri situaţia.

 

Ministerul Sănătăţii nu este de acord cu criteriile de internare în spitale, printre care pierderea subită a cunoştinţei, a vederii sau auzului, puls şi tensiune anormale sau febră mare, considerând că propunerile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) sunt nerealiste şi imposibil de aplicat, iar criteriile, subiective, relatează Mediafax.

Internările în spitale ar urma să fie realizate din 1 iunie cu respectarea unor criterii stabilite de normele la contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale în 2011-2012, se arată în proiectul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), postat pe site-ul instituţiei.

Unul dintre aceste criterii este pierderea subită a cunoştinţei, care include comă sau incapacitate de răspuns la stimuli, schimbare acută în starea de conştientă a pacientului şi pierderea cunoştinţei ca urmare a traumelor, mai puţin dezorientare sau confuzie.

De asemenea, conform acestor criterii, va putea fi internat un bolnav cu puls anormal, adică frecvenţă periferică sub 50 pe minut sau mai mare de 140 pe minut, înregistrată cu două ocazii separate la distanţă de cel puţin cinci minute.

Proiectul mai prevede că pot fi internate persoanele cu tensiune anormală, cele care au suferit o pierdere acută a vederii sau a auzului (pierdere severă parţială sau totală şi care s-a instalat rapid şi a persistă în momentul internării) sau a capacităţii de a mişca o parte importantă a corpului.

De asemenea, vor fi internate persoanele care au suferit răni cauzate de traume majore (fractură a oaselor membrului pelvin, paralizie a piciorului sau braţului, fractură a coloanei vertebrale în zona cervicală, disfagie acută cu risc de aspiraţie), dar nu şi cele care au răni izolate ale mâinilor sau picioarelor.

Proiectul mai prevede că pot fi internaţi bolnavii cu febră persistentă de cel puţin cinci zile (trei zile cu temperatură de peste 38 de grade Celsius), cei cu sângerare abundentă (hemoragie continuă cu orice localizare, care nu se poate trata în Departamentul de urgenţă) şi orice caz în care există suspiciune de sângerare internă.

Totodată, vor putea fi internate persoanele care au o deshidratare severă la momentul sosirii la spital, cele cu anomalii ale electrocardiogramei, cele care prezintă durere paralizantă sau durere severă cu suspiciune de urgenţă medicală şi care nu poate fi diagnosticată sau tratată adecvat în Departamentul de urgenţă.

Potrivit proiectului, mai poate fi decisă internarea în cazul persoanelor care trebuie să primească anumite tratamente intraarteriale sau pentru stabilizarea tinerilor cu diabet sever.

Cele mai citite

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă