In scurt timp, pentru fiecare vizita la medic, pacientul va plati o taxa. Iar medicul, pentru fiecare consultatie, va rupe o chitanta. Toate acestea pentru ca va fi introdusa coplata in sistemul de sanatate. Sumele adunate dupa introducerea coplatii ar putea fi folosite la buget Sanatatii, domeniu care risca sa intre in colaps la jumatatea acestui an. Si tocmai acest lucru nu este dorit de pacienti. "In situatia actuala este inacceptabil sa se introduca o coplata. Pentru anumite categorii sociale nu facem altceva decat sa le limitam accesul la medic prin introducerea acestei coplati", a declarat presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor, Vasile Barbu.
Anul trecut, in mandatul altui ministru al Sanatatii s-a vorbit despre introducerea coplatii. Una dintre motivatii era ca in acest fel vor scadea spagile din sistem, denumite plati informale. Pacientii sunt, insa, de alta parere. "Diferenta intre coplata si plata asa zis informala este foarte mare. Acele palti informale tin de traditia noastra. Noi nu le numim nici plati informale, le numim cadouri. Pacientul face un gest de recunostinta fata de medic. Platile informale sunt cuprinse intre 50 de lei si ajung pana la 5.000 de lei", a completat Vasile Barbu, citat de Realitatea.net.
Introducerea iminenta a coplatii a fost anuntata de ministrul Sanatatii, Cseke Attila, in penultima sedinta a Executivului. Proiectul fostului ministru al Sanatatii, Ion Bazac, prevedea o coplata de 5 lei pentru consultatia la medicul de familie, de 10 lei la specialist, de un leu pentru fiecare analiza de sange si de 100 de lei pentru o saptamana de spitalizare.