Virusul hepatitei B reprezinta o amenintare serioasa pentru sanatatea globala. In intreaga lume unul din trei pacienti este infectat cu acest virus. In timp, infectia duce la aparitia cancerului hepatic.
In cadrul Conferintei Anuale a Asociatiei Asiatic-Pacifice pentru Studiul Ficatului de la Seul, specialistii din intrega lume au tras un serios semnal de alarma cu privire la diagnosticarea si tratamentul acestei infectii care provoaca leziuni ireversibile ale ficatului. In ciuda faptului ca exista un vaccin care previne infectarea cu acest virus, peste 300 de milioane de oameni sufera de infectie cronica. A zecea cauza de mortalitate in lume, hepatita B se transmite prin sange sau prin fluide umane. Medicul Manuela Curescu, seful Spitalului de Boli Infectioase Timisoara, atrage atentia asupra numarului foarte mare de cazuri de infectie printre adolescentii din Romania. Mai mult, in afara faptului ca in Romania endemicitatea este foarte mare, genotipul care predomina (genotipul D) este cel mai rezistent la tratament, conform unui studiu epidemiologic. Potrivit dr. Manuela Curescu, dupa doi ani apare rezistenta la antiviralele clasice, din cauza mutatiilor virusului. In cadrul conferintei de la Seul au fost prezentate doua studii clinice cu privire la eficienta tratamentului cu medicamentul entecavir. "Beneficiile initiale ale tratamentului se pot pierde dupa dezvoltarea rezistentei. Studiul privind tratamentul cu Baraclude (entecavir) pe parcursul a cinci ani a dovedit o rezistenta minima de numai 1,2% la pacientii naivi (n.r. – care nu au luat nici un fel de tratament antiviral)", a declarat prof. dr. Ching Lung Lai, seful Departamentului de Gastroenterologie si Hepatologie de la Universitatea din Hong Kong. Medicii considera ca aceste rezultate au o insemnatate majora pentru pacienti. Potrivit acestora, riscul de a dezvolta hepatocarcinom scade daca virusul nu se inmulteste. "Dar, din pacate, bolnavii pot dezvolta cancer hepatic primitiv chiar si in stadiul de purtator asa-zis sanatos", a mai spus dr. Manuela Curescu.
» Complicatie fatala
Aprope 1,2 milioane de oameni au murit in 2007 din cauza complicatiilor. Boala este cauza a 80% din cazurile de cancer hepatic.
» Pericol
Virusul hepatitei B este de 100 de ori mai contagios decat HIV, cel care provoaca SIDA.