Umila pruna a fost ridicata in rang de oamenii de stiinta care au descoperit ca acest fruct contine tot atatia, sau chiar mai multi antioxidanti si fitonutrienti decat afina, si ca atare ajuta organismul sa previna imbolnavirea.
Dr David Byrne, de la institutul AgriLife Research, din Texas, a masurat cantitatea de antioxidanti dintr-o pruna si a constatat ca pentru aceeasi cantitate trebuie sa mancam un pumn de afine.
Antioxidantii sunt molecule care se deplaseaza prin corp in cautarea radicalilor liberi, neutralizand efectul daunator sanatatii al acestora. Radicalii liberi sunt atomi sau molecule care sunt de gasit acolo unde exista tumori canceroase sau modificari fiziologice care provoaca infarctul.
Dr. Luis Cisneros, un colaborator al lui Byrne, a declarat: “Afinele au acum un concurent serios! De obicei, oamenii mananca dintr-o data doar cateva afine, cu cerealele de la micul dejun sau amestecate cu alte ingrediente intr-o salata de fructe. Pruna o mananci intreaga si obtii acelasi rezultat”.
Potrivit unei dieteticiene de la un spital londonez, e suficient sa mananci in fiecare zi doua sau trei prune de mici dimensiuni, dar fructul trebuie mancat cu pielita cu tot, pentru ca acolo se gasesc antioxidantii.
Cercetatorii americani au studiat compusii chimici din fructul intreg, dupa care au testat, in laborator, efectul compusilor asupra celulelor bolnave caracteristice cancerului mamar si asupra colesterolului. In continuare, ei au supus compusii din prune altor experiente, obtinand informatii despre care spera sa ii ajute sa imbunatateasca metodele de cultivare a prunilor, pentru a obtine fructe si mai bogate in antioxidanti.
Cercetatorii texani au mai constatat ca fitonutrientii din prune inhiba dezvoltarea tumorilor maligne ale cancerului mamar fara sa dauneze cresterii celulelor normale.