Postul Pastelui a inceput, dar medicii le recomanda numai persoanelor relativ sanatoase sa respecte restrictiile alimentare. Bolnavii de tuberculoza sau copiii mici nu trebuie sa excluda din consum produsele care le intaresc imunitatea.
Dr. Eduard Adamescu, medic specialist in boli de nutritie si boli metabolice la Spitalul "Malaxa", a subliniat ca sunt boli care in perioada de post se agraveaza si fac ca lucrurile sa iasa de sub control, cum ar fi tuberculoza sau afectiunile gastro-intestinale. Dr. Adamescu a mentionat ca in aceasta perioada organismul este privat de proteine animale care au un rol important pentru omul sanatos si o valoare mai mare decat proteinele vegetale, acestea din urma nereusind sa le substituie pe cele animale. Printre vegetalele care contin proteine se numara soia, fasolea boabe, lintea, dar acest tip de proteine nu este de cea mai buna calitate, precum sunt proteinele din carne, oua, lactate. Cele mai bune proteine vegetale se gasesc in ciuperci, de aceea, persoanelor care doresc sa tina post le este recomandat sa consume cat mai multe ciuperci. Un organism sanatos poate suporta perioada de post fara probleme si, pentru a fi siguri ca poate fi trecuta cu bine aceasta perioada, trebuie ca alimentatia sa fie cat mai variata. Dr. Eduard Adamescu a mentionat ca se constata o crestere a cazurilor de tuberculoza in perioada postului din cauza scaderii imunitatii. In perioadele de post organismul este mai supus riscului de infectii decat in mod obisnuit.