17 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

Orbii pot vedea

O echipă de cercetători a făcut o descoperire va schimba viaţa nevăzătorilor. Implantul unui microcip special în interiorul globului ocular va putea reda parţial simţul vederii, informează site-ul livescience.com.

Microcipul, având un diametru de trei milimetri, va fi implantat sub retina pacienţilor. Acesta conţine 1500 de senzori sensibili la lumină care vor trimite o serie de impulsuri electrice la creier. Creierul va procesa acele impulsuri şi va genera o imagine de 1500 de pixeli.

Implantul a fost deja testat pe o serie de 11 pacienţi care au fost orbi pentru perioade cuprinse între 2 şi 15 ani, datorită distrofiei retiniene, o degenerare progresivă a retinei, care afectează viziunea nocturnă şi vederea periferică. Aceştia au putut localiza surse de lumină şi au reuşit să distingă obiecte mari. Unul dintre subiecţi a putut să identifice mere şi banane, să citească ora de pe un ceas mare şi să recunoască litere şi cuvinte, la numai două săptămâni după operaţie.

„Am avut un pacient din Olanda care se va căsători cu prietena lui pe care nu a văzut-o niciodată, care mi-a spus că şi-a dat seama că zâmbeşte după culoarea albă a dinţilor ei“ a declarat pentru publicaţia LiveScience Eberhart Zrenner, neuro-oftalmolog  la Universitatea Tuebingen din Germania.

Nu toţi nevăzătorii vor putea beneficia de acest dispozitiv, deoarece acesta nu poate rezolva problemele create de vătămarea nervului optic sau a creierului şi nu va putea fi folosit nici în cazurile în care retina este distrusă complet sau fluxul sanguin către aceasta nu este suficient de mare.

Ultima oră
Pe aceeași temă