Optiunea donarii de tesuturi si organe, in urma consimtamantului explicit al persoanei cu capacitate de decizie, ar putea fi introdusa pe cardul national de asigurat, pentru cresterea numarului de potentiali donatori, potrivit unui proiect legislativ al deputatului Tudor Ciuhodaru, citat de NewsIn.
Proiectul, care vizeaza modificarea si completarea Legii 95/2006 privind reforma in sanatate, va fi depus luni la Camera Deputatilor.
"Trebuie creat un sistem prin care fiecare sa isi poata da din timpul vietii consimtamantul legat de optiunea donarii de tesuturi si organe, intrucat in prezent, in Romania, optiunea 'pro' nu este facilitata. Cresterea numarului de organe si tesuturi pentru transplant ar putea fi realizata prin introducerea acestei optiuni pe cardul national de asigurat, reflectand astfel cu fidelitate vointa individuala cu privire la donarea de tesuturi si organe. Aceasta ar insemna ca persoanele sanatoase cu capacitate de decizie isi pot exprima din timpul vietii vointa de a fi donator. In aceasta situatie, ar exista un consimtamant explicit, pe care nici macar familia, in momentul decesului persoanei, nu-l poate anula. Aceasta optiune, inregistrata pe cardul national de asigurat, poate constitui baza registrului national de transplant", spune Ciuhodaru.
Deputatul spune ca aceasta masura este necesara ca urmare a scaderii dramatice a numarului de potentiali donatori, in conditiile in care numarul celor care au nevoie de un transplant este in continua crestere. "La sfarsitul anului 2008, 2.085 de pacienti romani asteptau un rinichi, alti 350 de pacienti aveau nevoie de un transplant de ficat, iar inca 107 pacienti necesitau un transplant de cord. Pentru ei, in 2009, au fost doar 44 de donatori. In acest moment, pe listele de asteptare la nivel national sunt inscrise peste 2.500 de persoane, cererile privitoare la transplantul de rinichi si ficat crescand cu aproximativ 8 la suta anual. Oficialii Agentiei Nationale de Transplant spun ca numarul donatorilor a scazut pe toate categoriile de transplant. In 2008, au fost 2,9 donatori in moarte cerebrala, in conditiile in care nivelul mediu in tarile civilizate este de 15-20 de donatori la un milion de locuitori, Romania ocupand astfel penultimul loc in Europa la donarea de organe", explica Tudor Ciuhodaru.