0.6 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeGDPRO noua varianta de HIV descoperita de francezi

O noua varianta de HIV descoperita de francezi

O echipa de cercetatori francezi, condusa de Jean-Christophe Plantier, a identificat la o pacienta cameruneza o noua varianta a virusului care produce SIDA, ce pare a fi o forma foarte apropiata de o cea descoperita recent la gorile. Descoperirea "arata ca trebuie sa continue supravegherea atenta a aparitiei unor noi variante de HIV, mai ales in Africa occidentala si centrala", este de parere echipa dr. Plantier, de la laboratorul de virologie generala din cadrul Spitalului Universitar din Rouen, asociat Centrului National de Referinta pentru HIV, scrie cotidianul La Libre Belgique de luni, consultat de Agerpres.

Rezultatele cercetarilor sunt publicate luni in revista medicala americana 'Nature Medicine'. Aceasta noua varianta este diferita de cele trei forme precedente ale virusului imunodeficientei umane identificate pana in prezent. Toate cele trei forme sunt legate de o forma a virusului imunodeficientei la maimute (SIV), care afecteaza cimpanzeii. Noua forma pare a fi foarte apropiata de forma SIV descoperita recent la gorile.

Cea mai probabila ipoteza este ca aceasta forma de virus a trecut de la gorila la om, potrivit echipei lui Jean-Christophe Plantier. Dar ea nu exclude posibilitatea sa fi aparut mai intai la cimpanzei, inainte de a trece de la cimpanzeu la gorila, apoi de la gorila la om, sau posibilitatea unei transmisii directe de la cimpanzei in acelasi timp la gorile si la oameni.

Pacienta care sta la baza studiului este o femeie de 62 de ani, pozitiva HIV din 2004, la putin timp dupa ce s-a mutat din Camerun la Paris. Ea a locuit in apropierea capitalei Yaoundé, dar a spus ca nu a fost in contact cu maimute si nici nu a mancat carne de animale din jungla.

Cercetatorii nu stiu inca daca aceasta varianta a virusului este foarte raspandita sau nu. Ei cred ca s-ar fi putut raspandi in Camerun sau in alte parti fara sa se fi remarcat. Reproducerea sa rapida arata ca s-a adaptat la celulele umane, adauga ei.

Un alt studiu, care a aparut tot luni in 'Nature Medicine', releva ca persoanele afectate de herpes genital prezinta un risc crescut de contaminare cu HIV, chiar daca ranile s-au vindecat si pielea pare normala. Studiul a fost realizat de doctorii Lawrence Corey si Jia Zhu de la Centrul de Cercetari asupra Cancerului 'Fred Hutchinson' din Seattle. El releva ca, mult timp dupa disparitia ranilor, zonele afectate prezinta o activitate a celulelor imunitare care favorizeaza contaminarea.

Articolul din La Libre Belgique aminteste ca herpesul se caracterizeaza prin crize repetate, prezentand un grad mai ridicat de contaminare cu HIV. Cercetatorii credeau pana acum ca ranile explica riscul crescut de contaminare, dar un alt studiu realizat anul trecut a aratat ca tratamentul medicamentos nu reduce acest risc, incheie La Libre Belgique.

Cele mai citite

Doar un alt ministru slugarnic mafiei

Încă de când se coceau legile “României Educate”, menite să dea lovitura fatală școlii românești, am argumentat de ce noua legislație din sistemul de...

Confruntări cu poliția la un marş al israelienilor de extremă dreaptă din Ierusalim

Confruntări cu poliţia au avut loc la începutul unui marş al israelienilor de extremă dreaptă joi seară la Ierusalim, potrivit martorilor, informează agenţia DPA,...

Un baron PSD deszăpezește drumurile din Tulcea până în 2025

Un fost deputat PSD, abonat la banii statului, dar în special la CJ Tulcea, va încasa peste 4 milioane de euro pentru deszăpezirea...
Ultima oră
Pe aceeași temă