-0 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeGDPRNumărul deţinuţilor infectaţi cu HIV, creştere impresionantă

Numărul deţinuţilor infectaţi cu HIV, creştere impresionantă

Numărul deţinuţilor infectaţi cu HIV a crescut de aproape patru ori în ultimii cinci ani, de la 52 în 2008, la 288 în 2013, dintre care 80 la sută au fost diagnosticaţi cu virusul înainte de a fi închişi sau în primele şase luni de la încarcerare, potrivit unui raport realizat de ANP.

“În perioada 2008 – 2012, numărul persoanelor private de libertate cu infecţie HIV/SIDA a crescut de 3,7 ori (de la 52 în anul 2008 la 194 în anul 2012), iar la data de 13.12.2013 sistemul penitenciar avea în custodie un număr de 288 persoane private de libertate diagnosticate cu această afecţiune, deci o creştere faţă de 2012 de 1,4 ori”, a precizat Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) pentru Mediafax.

Dintre cei 288 de deţinuţi cu HIV înregistraţi în 2013, cei mai mulţi au fost diagnosticaţi înainte de a fi închişi sau virusul a fost constatat de medicii Administraţiei Penitenciarelor în primele şase luni de detenţie.

“În medie 80 la sută dintre persoanele private de libertate au fost diagnosticate cu HIV/SIDA înainte de arestare sau în primele şase luni de la depunerea în sistemul penitenciar şi doar 20 la sută după mai mult de şase luni. Se remarcă o creştere importantă a procentului celor diagnosticaţi în sistemul penitenciar (în primele 6 luni sau ulterior), de la 32 la sută în 2008 la 52 la sută pentru anul 2013, datorită eforturilor susţinute atât de educaţie pentru sănătate, promovare cât şi realizare efectivă a testării şi consilierii voluntare HIV”, se mai arată în raportul ANP remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, cei 288 de deţinuţi sunt incluşi în Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei HIV, iar pentru 161 evoluţia bolii a necesitat aplicarea terapiei cu medicaţie antiretrovirală.

Din cele 288 de persoane private de liberate care au HIV, cinci sunt minore, 281 au între 18 şi 50 ani, iar două au peste 50 ani.

Conform studiului realizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la momentul arestării, 87 la sută dintre deţinuţii care figurează în baza de date ca fiind infectaţi cu HIV nu aveau serviciu, cei mai mulţi dintre ei erau recidivişti, condamnaţi la pedepse cuprinse între doi şi cinci ani de închisoare pentru furt şi trafic de droguri.

Din 2008 şi până în decembrie 2013, cinci la sută dintre bolnavi au murit iar pentru unu la sută pedeapsa a fost întreruptă pe motiv de boală.

În ce priveşte deţinuţii bolnavi de tuberculoză, anul acesta, la data de 30 noiembrie, în sistemul ANP se găseau 215 bolnavi de TBC, între care trei femei şi un minor.

Aceştia sunt ţinuţi sub supraveghere medicală la Penitenciarul Spital Jilava şi Penitenciarul Spital Tg. Ocna, care au secţii de pneumoftiziologie.

Conform ANP, din cei 215 bolnavi de TBC, 16 au şi HIV iar 54 suferă şi de Hepatită B şi C.

În acelaşi timp, studiul realizat de specialiştii Direcţiei Medicale a ANP, relevă şi faptul că, în închisori există 3.285 de puşcăriaşi bolnavi de hepatită, dintre care 1.440 figurează în evidenţele medicale cu hepatită B, 1.839 cu hepatită C şi şase cu Hepatită D.

Pentru că, de cele mai multe ori, aceste boli infecţioase sunt contactate de către dependenţii de droguri injectabile, ANP a derulat mai multe programe preventive, printre care s-a numărat inclusiv un program de distribuire a seringilor în rândul deţinuţilor.

Cele mai citite

Este oficial: România nu intră în Schengen în acest an

Este oficial, România nu intră în Schengen în acest an, a transmis miercuri seara pe Facebook, europarlamentarul Eugen Tomac, precizând că pe 5 decembrie...

Predoiu, despre dotarea MAI

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) continuă să-şi doteze forţele cu noi tehnologii şi capacităţi de răspuns în cazul situaţiilor de urgenţă, care reprezintă o provocare...

Un nou bestseller cu extratereștrii

"Ciclul Vital Nouă," cel mai recent roman al Simonei Tănăsescu, îmbină realitatea cu ficțiunea. O nouă aventură pentru căutătorii de extratereștrii.   În "Ciclul Vital...
Ultima oră
Pe aceeași temă