Curtea Constituţională a decis astăzi că noua Lege a Asistenţei Sociale este constituţională. Noul Cod al Asistenţei Sociale este o reformă cel puţin la fel de importantă ca cea în domeniul Codului Muncii. Ţinta ministerului este reducerea cheltuielilor cu 0,8 % din PIB până în 2013.
„Sistemul a dezvoltat în ultimii 20 de ani cele mai bune pârghii pentru risipă şi scoaterea din joc a celor mai modeşti şi vulnerabili cetăţeni. Ne angajăm prin această lege să reducem frauda”, se arată într-un comunicat remis romanialibera.ro din partea Ministerului Muncii.
Principalele măsuri pe care le conţine noua Lege a Asistenţei Sociale sunt: introducerea unui sistem informatic integrat, limitarea dependenţei fată de ajutorul de stat, valorificarea abilităţilor, nu a dizabilităţilor, dezvoltarea serviciilor sociale şi ong-urilor în mediul rural. În plus, numărul tipurilor de indemnizaţii si alocaţii va fi redus de la 54 la 9.
„Vom distribui banii corect, împărţind asistenţa socială în 4 categorii: măsuri pentru prevenirea sărăciei şi riscului de excluziune socială, asistenţa socială a familiei şi copilului, asistenţa socială a persoanelor cu nevoi speciale, alte tipuri de ajutoare şi facilităţi”, spun reprezentanţii Ministerului Muncii.
Ţinta ministerului este reducerea cheltuielilor cu 0,8 % din PIB până în 2013.
„Dacă vorbim de rezultate, suntem încrezători că această reformă va da rezultate”, a declarat ministrul muncii, Sulfina Barbu.
Deja primele rezultate ale anchetelor arată că, în ceeea ce priveşte venitul minim garantat, doar printr-o verificare mai serioasă, s-au redus sumele la jumătate. La alocaţiile sociale per familie a rezultat, la rectificarea bugetară, o economie de 536 de milioane de lei.
Noul Cod al Asistenţei Sociale a fost cel mai amânat şi controversat act normativ al Ministerului Muncii şi unul dintre cele mai disputate în ultimii ani. Legea a fost înscrisă pe ordinea de zi a Plenului Senatului de 12 ori si a fost adoptată în condiţiile articolului 115, alineatul 5, teza a III-a din Constituţie în data de 03 noiembrie. În data de 22 noiembrie 2011, legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor cu respectarea prevederilor art.76 alin (1) din Constituţie.