Boala Chagas, provocată de paraziţi transmişi oamenilor înţepătura unor insecte, a fost numită „noua SIDA a Americii” de mai mulţi experţi, într-un editorial publicat în jurnalul medical „PLOS Neglected Tropical Diseases”, scrie RTV.net.
Autorii, experţi în boli tropicale de Colegiul Medicilor Baylor din Houston, susţin că răspândirea bolii în Americi este similară cu răspândirea timpurie a HIV-ului.
Chagas este transmisă prin parazitul Trypanosoma. Insectele din specia Triatome pot transmite acest parazit oamenilor. Ca şi SIDA, Chagas are o perioadă de incubare foarte mare şi este dificil sau chiar imposibil de vindecat, potrivit NYTimes.
Chagas a infectat pănă la 8 milioane de oameni la nivel global, majoritatea fiind însă din Bolivia, Mexic, Columbia şi America Centrală. Dar mai mult de 300.000 de persoane infectate trăiesc şi în Statele Unite.
Boala poate fi transmisă de la mamă la făt sau prin transfuzii de sânge. La aproape un sfert din victime boala poate duce la inflamarea inimii sau intestinelor, care pot exploda.
Tratamentul include tratament medicamentos de pănă la 3 luni, dar el este eficient doar dacă boala este depistată la timp. Medicamentele nu sunt la fel de scumpe ca cele pentru SIDA, dar oamenii din ţările sărace au probleme în a se trata.
Persoanele afectate, de regulă, de această maladie, sunt foarte sărace şi trăiesc în condiţii precare.