Mutatiile a doua gene scad eficienta unei clase de medicamente folosite in mod frecvent in timpul chimioterapiei impotriva cancerului mamar, aceasta descoperire putand fi folosita de medici pentru a pune la punct noi tratamente mai bune, potrivit unui studiu publicat in revista Nature Medicine, transmite Mediafax.
Potrivit cercetatorilor americani, citati de Reuters, mutatiile a doua gene situate pe cromozomul 8q ajuta tumorile sa reziste actiunii medicamentelor din clasa antraciclinelor, insa nu si a altor tipuri de medicamente folosite in timpul chimioterapiei.
"Aceste informatii sunt folositoare, deoarece cu ajutorul lor putem identifica acele persoane care sunt rezistente la actiunea antraciclinelor", a explicat Andrea Richardson de la Dana-Farber Cancer Institute din Boston, coordonatoarea studiului.
"Aceasta descoperire poate fi folosita pentru a pune la punct o terapie personalizata, bazata pe specificul tumorilor fiecarui pacient", a adauga Andrea Richardson.
In opinia cercetatorilor americani, in viitorul apropiat este foarte posibil ca medicii sa puna la punct o noua metoda de testare genetica, care sa ofere pacientilor un tratament individual si mai eficient.
Medicii efectueaza deja astfel de teste, pentru anumite gene, pentru a vedea daca tumorile mamare ale unor femei sunt sensibile la estrogen. In caz afirmativ, acestor paciente le poate fi prescris medicamentul Tamoxifen, care blocheaza actiunea hormonului estrogen.
Pacientele suferind de cancer mamar ale caror tumori genereaza o proteina denumita HER-2, care stimuleaza raspandirea cancerului, sunt adeseori tratate cu Herceptin sau Trastuzumab, un medicament conceput de Genentech, o subfiliala a Roche Holding AG.
In urma cu o luna, un studiu prezentat in cadrul simpozionului organizat in orasul american San Antonio de catre American Association for Cancer Research a relevat faptul ca un test genetic, intitulat Oncotype DX, realizat de Genomic Health Inc., este capabil sa identifice femeile care vor beneficia deloc de pe urma sedintelor de chimioterapie.