Un grup de tineri istorici a realizat o expozitie care urmareste metamorfozele modei, din neolitic si pana in Evul Mediu. Expozitia contine bijuterii, tesaturi ori unelte folosite in acele epoci.
Expozitia de la Muzeul National de Istorie al Transilvaniei din Cluj este un adevarat tezaur de bijuterii. Istoricii au ajuns la concluzia ca femeile, inca din epoca pietrei, erau la fel de cochete ca si frumoasele de acum. si, tot la fel ca si acum, tendintele in moda erau date de elitele societatii. Printre cele mai cochete femei erau matroanele romane, care foloseau bijuterii rafinate, tesaturi scumpe, inclusiv cu fire din metal pretios, dar si farduri, uleiuri si lotiuni a caror complexitate ar face sa paleasca de invidie creatorii marilor companii de cosmetice.
Istoricul Mihai Sasarman, unul dintre autorii expozitiei, spune ca cea mai veche bijuterie este o bratara sculptata din os, a carei vechime este peste sapte milenii. "Ea a fost datata cu carbon 14 in anul 5350 i.Ch. Este o bratara circulara, slefuita pe ambele parti, putin inclinata. Probabil, ea era purtata pe antebrat", spune Mihai Sasarman.
Pentru epoca bronzului, exista pandantive in forma de semiluna, agatate, in numar de patru sau cinci, de un siraj, bratari din metal ori inele de bucle. "Pandantivele arata ca o semiluna turceasca, intoarsa in jos si de ea prins un cilindru subtire", spune Mihai Sasarman.
Bijuteriile din epoca fierului arata si etniile carora le-au apartinut frumoasele care
le-au purtat. In colectie se afla bratari scitice din bronz, unele cu capetele deschise, iar altele cu capetele petrecute si unite, o oglinda, inele de bucle si fibule. Exista si bijuterii purtate de celtii de odinioara. Printre ele, o bratara cu patru semiove, adica cu forme care inchipuie, in bronz, cate o jumatate de ou. Bratarile erau purtate cate una pe fiecare mana si pe fiecare glezna. Exista apoi margele galbene, decorate cu ochi de paun, realizate cu culorile alb si albastru, dar si o centura decorativa realizata din bronz, din opturi prinse cu bare de metal.
In epoca dacilor, exista oglinzi din bronz, fibule "lingurita" din argint, un pandantiv din argint in forma de toporas, margele din sticla si din lut. Romanii foloseau pietre pretioase si semipretioase, fibule zoomorfe sau in forma de ancora. Exista foarte multe inele romane, decorate cu camee sau geme, ace de par din metal sau din os, o oglinda romana de o calitate foarte buna. Istoricii au gasit si sticlute care erau recipiente pentru uleiuri, parfumuri sau balsamuri. In epoca migratiilor, cele mai frumoase bijuterii sunt cele ale migratorilor germanici. Istoricii au gasit inclusiv un atelier de bijutier din cultura Santana de Mures, o catarama de argint in forma de cap de vultur, decorata cu bucati de sticla rosie, care apartinea unei frumoase gepide, sau fibule.
In prima parte a Evului Mediu, calitatea bijuteriilor a scazut. Totusi, unele dintre ele sunt foarte frumoase. Exista inele, bratari, catarame din bronz, argint si fier. Cei mai frumosi sunt cerceii cu terminatii in forma de S. In cea de-a doua perioada a Evului Mediu, apar cataramele in forma de stea, textile decorate si brodate, cu fire vegetale ori metalice, cateva fragmente dintr-un guler foarte frumos, cercei si inele. "Cel mai longeviv obiect folosit de catre femei a fost fibula sau brosa. Pe vremuri, ea tinea legata doua bucati dintr-o haina, dar acum ea are doar un rol decorativ", spune Mihai Sasarman.