Un ingredient toxic prezent într-un tratament pe bazฤ de ierburi foarte popular ลi în zona de sud-vest a României este cauza a peste jumฤtate din cazurile de cancer al sistemului urinar din Taiwan, unde medicina tradiลฃionalฤ este foarte rฤspânditฤ, indicฤ un studiu american dat publicitฤลฃii luni, relateazฤ AFP, citata de Agerpres.
Acidul aristolochic, prezent în mod natural în plantele din familia aristolochiaceelor, un ingredient clasic în remediile pe bazฤ de ierburi din Asia folosite pentru scฤderea în greutate, vindecarea durerilor articulare sau boli ale stomacului, este potenลฃial cancerigen pentru om.
Virtuลฃile acestor plante au fost lฤudate în întreaga lume de mii de ani pentru numeroase tratamente, dar cercetฤtorii ลtiu de acum cฤ pot cauza tulburฤri renale sau forme de cancer al sistemului urinar.
În Taiwan, unde studii recente au arฤtat cฤ circa o treime din populaลฃie a ingerat acid aristolochic în cursul ultimilor ani, incidenลฃa formelor de cancer al sistemului urinar sau rinichilor este de patru ori mai ridicatฤ decât în ลฃฤrile occidentale unde întrebuinลฃarea acestor plante este mai redusฤ, indicฤ cercetฤrile publicate de Academia americanฤ de ลtiinลฃe.
Studiul a fost efectuat pe 151 de pacienลฃi din Taiwan afectaลฃi de cancer al sistemului urinar, dintre care 60% prezentau mutaลฃii ale ADN-ului specific legate de ingerarea de acid aristolochic.
Aceastฤ plantฤ ‘a fost întrebuinลฃatฤ în toate culturile lumii’ de foarte mult timp, a subliniat Arthur Grollman.
În anii 1950, acidul pe care-l conลฃine a fost identificat ca fiind cauza unei maladii renale numitฤ nefropatia endemicฤ balcanicฤ de care sufereau locuitori din zonele rurale ale României (în judeลฃul Mehedinลฃi), Bosniei-Herลฃegovina, Bulgariei, Croaลฃiei ลi Serbiei. Sฤtenii consumau frecvent seminลฃe ale plantei numite mฤrul lupului.
În zona de vest a României, planta respectivฤ este cunoscutฤ sub denumirea mฤrul lupului, în sudul Moldovei – curcubeลฃicฤ, iar pe malul Dunฤrii – buruianฤ de remf.
În ultimul deceniu al secolului trecut, un tratament pentru scฤderea în greutate conลฃinând acid aristolochic a fost contestat în Belgia, dupฤ apariลฃia unor cazuri de insuficienลฃฤ renalฤ la femei.
În pofida interdicลฃiei din numeroase ลฃฤri de a consuma acest acid, rฤspândirea sa continuฤ, în special prin produsele vândute pe internet, avertizeazฤ Arthur Grollman. ‘Numeroase ลฃฤri l-au interzis, dar este în continuare disponibil pe internet. În realitate, în Statele Unite nu este interzis, ci numai importul sฤu’, a mai menลฃionat cercetฤtorul american.