Se ştie că mâncarea care abundă în grăsimi este rea pentru inimă, însă un nou studiu a arătat că şi plămânii au de suferit de pe urma lor. Cercetătorii australieni au testat mai mulţi voluntari bolnavi de astm înainte şi după ce au luat o masă bogată în grăsimi, observând că după ce mâncaseră, plămânii acestora nu mai funcţionau corespunzător, apărând inflamaţiile, conform HealthDay.
Este primul studiu care se opreşte asupra efectelor grăsimilor asupra inflamaţiilor aparatului respirator, explică autorul, Lisa Wood, din cadrul Medical Research Institute în New Lambton. Potrivit ziare.com, cercetările au arătat că la patru ore după o masă cu grăsimi apar şi inflamaţiile aparatului respirator. În cazul în care există mai multe atfel de mese pe zi, plămânii au o activitate mult diminuată.
O dietă bogată în grăsimi antrenează inflamaţii în întreg organismul, însă în cazul astmaticilor acestea pot fi chiar periculoase, făcând ca şi răspunsul la tratament să nu fie cel aşteptat. În cadrul studiului, mesele au conţinut circa 1000 de calorii, din care 60 de grame de grăsime, ceea ce înseamnă că circa 50% din calorii proveneau din grăsimi. În mod normal, la o masă doar 25 – 30% din calorii ar trebui să provină din grăsimi.