0.4 C
Bucharest
Monday, 27 November 2023
HomeGDPRMalaria ar fi putut sa se transmita de la cimpanzei la oameni

Malaria ar fi putut sa se transmita de la cimpanzei la oameni

Malaria, o maladie care afecteaza anual 500 de milioane de persoane in lume, ar fi putut fi transmisa initial oamenilor de catre cimpanzei, potrivit unui studiu publicat luni in Statele Unite, in revista Proceedings of the National Academy of Science (PNAS), informeaza AFP, citata de Mediafax.

Originile malariei, al carei vector este o specie de tantari, au ramas pana in prezent invaluite in mister, chiar daca oamenii de stiinta au remarcat mari asemanari intre parazitul care declanseaza aceasta boala, Plasmodium falciparum, si un parazit intalnit la cimpanzei, Plasmodium reichenowi.

Potrivit unei prime teorii, cei doi paraziti au evoluat dintr-un stramos comun si s-au diferentiat in acelasi timp cu gazdele lor, oamenii, respectiv cimpanzeii, in urma cu 5-7 milioane de ani.

O a doua ipoteza sugereaza ca parazitul este de origine umana si ca a fost transmis la cimpanzei, migrand de la oameni, dupa care a evoluat intr-o maniera diferita.

Autorii acestui studiu, insa, inclina spre o a treia posibilitate, dupa ce au descoperit si analizat noi paraziti care transmit malaria, prelevati de pe corpurile unor cimpanzei ce traiesc in libertate in Camerun si in Coasta de Fildes. In opinia lor, parazitul cimpanzeilor a fost transmis la oameni, iar apoi a suferit mutatii genetice.

Cercetatorii americani, sub coordonarea lui Francisco Ayala de la Departamentul de ecologie si biologie evolutiva de la Universitatea California, considera ca aceasta transmitere la oameni, la fel ca in cazul pandemiilor moderne precum SIDA sau pneumopatia atipica (Sindromul Respirator Acut Sever – SARS), a fost singulara, avand loc in urma cu mai multe zeci sau sute de mii de ani.

Insa incalcarea tot mai mare de catre oameni a habitatelor cimpanzeilor din padurile Africii ecuatoriale conduce la un risc crescut de transfer a unor noi patogeni, inclusiv a unor noi paraziti care transmit malaria, au avertizat autorii studiului.

Cele mai citite

România – Ucraina, în Billie Jean King Cup

Echipa feminină de tenis a României va înfrunta formaţia Ucrainei, în deplasare, în calificările pentru turneul final al competiţiei Billie Jean King Cup. Duelul va...

Instituțiile din subordinea Ministerului Muncii intră în grevă generală, de luni

Angajaţii instituţiilor din Ministerul Muncii vor intra în grevă generală începând de luni, 27 noiembrie, pentru eliminarea inechităţilor salariale şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de...

Ministrul Energiei: Sunt afectate 175 de linii de medie tensiune

Ministrul Energiei Sebastian Burduja anunţă că duminică sunt afectate 175 de linii de medie tensiune, iar condiţiile meteorologice îngreunează accesul în zonele afectate, intervenţiile...
Ultima oră
Pe aceeași temă