În timpul verii, piaţa este plină de legume şi fructe de sezon care au conţinut bogat de apă, fibre, vitamine şi minerale, adică exact ceea ce are nevoie organismul ca să fie în formă. Consumaţi-le cât mai natural!
Legumele proaspete de sezon, precum dovleceii, ardeii, roşiile şi castraveţii, trebuie să constituie baza alimentaţiei în perioada verii. Acestea pot fi preparate la grătar, la cuptor sau trase la tigaie cu puţin ulei pentru a-şi păstra toţi nutrienţii benefici pentru sănătate.
„Din cauza căldurii, digestia este mai lentă şi mai greoaie, prin urmare evitaţi grăsimile, prăjelile, brânzeturile fermentate, mezelurile, carnea roşie, produsele făinoase cu exces de sosuri, dulciurile cu multă cremă, produsele de patiserie şi ronţăielile sărate”, explică nutriţionistul Mihaela Bilic.
„În timpul verii, puteţi mânca fructe la micul dejun, salată, brânză proaspătă sau iaurt la prânz şi lăsaţi pentru cină peştele cu multe legume”, adaugă nutriţionistul.
Aveţi grijă să consumaţi, de asemenea, multe lichide: apă naturală, cu puţină lămâie sau frunze de mentă sau ceai rece şi neîndulcit. Evitaţi însă băuturi foarte reci, care nu răcoresc organismul mult mai repede decât produsele aflate la temperatura ambiantă şi, în plus, pot determina blocaje ale digestiei.
Nutriţionistul Mihaela Bilic a întocmit în cartea „Sănătatea are gust” o listă de cumpărături pentru vară care să vă ajute să aveţi o dietă sănătoasă. Vizualizaţi galeria foto de mai sus pentru a descoperi alimentele minune ale verii.