4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021
AcasăGDPRLa fiecare sase minute o femeie moare de cancer la san

La fiecare sase minute o femeie moare de cancer la san

Cancerul la san este cauza principala a deceselor in Europa. In cadrul Parlamentului European s-a constituit Grupul Parlamentar contra cancerului la san. Potrivit statisticilor existente pe birourile parlamentarilor europeni, aproximativ 2,9 milioane de noi cazuri de cancer si mai mult de 1,7 milioane de decese au fost inregistrate in anul 2004.
Anul trecut, 275.100 femei din Europa au contractat o forma a cancerului la san si 88.400 femei au murit. In Uniunea Europeana, la fiecare doua minute, o femeie afla ca este bolnava de cancer la san. La fiecare sase minute, o femeie moare. Cancerul la san este principala cauza a decesului la femeile cu varste intre 35 si 55 de ani. Sansele de vindecare cresc considerabil daca boala se depisteaza rapid. In 90 la suta din cazuri boala se trateaza, pacientul scapa, daca se descopera din timp aparitia si se face tratamentul potrivit. Specialistii precizeaza ca potentialele cauze ale cancerului la san sunt ereditatea si stilul de viata. Se mai constata ca riscul de a avea un cancer la san creste odata cu anii. Varsta critica pentru femei ar fi, potrivit unor statistici, intre 40 si 50 de ani, dar nici femeile mai tinere nu sunt ferite. Din pacate cancerul la san ii poate afecta si pe barbati.
Mamografie gratuita la fiecare doi ani. Parlamentul European crede ca fiecare femeie, indiferent de domiciliu, statut social, ocupatie si educatie, trebuie sa aiba acces la o investigatie medicala cu scopul depistarii timpurii a bolii. In Rezolutia nr. 2003 a PE, deputatii au insistat ca fiecare femeie cu varsta intre 50 si 69 ani sa aiba acces gratuit, la fiecare doi ani, la o mamografie. Medicii sustin ca investigatiile preventive pot reduce mortalitatea cu pana la 35% la femeile apartinand varstei a treia. In prezent depistarea timpurie a cancerului nu este accesibila in toate tarile UE. Programe complete in acord cu recomandarile comunitare sunt doar in noua state membre: Belgia, Spania, Finlanda, Luxemburg, Olanda, Marea Britanie, dar si in Ungaria. Costul investigatiei medicale nu ar depasi 1,25 euro pe locuitor, sustin europarlamentarii care fac trimitere si la o eventuala finantare din fondurile structurale ale UE, tocmai pentru implementarea unui program national de depistare a cancerului la san.
Drepturile pacientului. Bolnavul trebuie sa fie informat despre confirmarea bolii, in maximum cinci zile lucratoare de la efectuarea analizelor, iar tratamentul sa inceapa cel mai tarziu in patru saptamani. Supravegherea medicala in centre specializate in domeniul cancerului este o alta obligatie pe care trebuie sa si-o asume toate tarile membre ale Uniunii, adica si Romania. Pacientii trebuie sa primeasca informatii complete asupra bolii, precum si a schemei de tratament, ei avand ultimul cuvant in ceea ce priveste tratamentul, adica pot alege una din variantele de tratament posibile. De asemenea, pacientii pot cere ca analizele sa mai fie evaluate si de alti medici, daca au dubii asupra diagnosticului. Pacientii vor avea dreptul sa refuze asistenta medicala acordata de un anume doctor pe durata internarii in spital, pentru a-si alege medicul care le inspira mai multa incredere, fara ca primul doctor pe mainile caruia a cazut sa se supere, asa cum se intampla in prezent pe la noi. Rezolutia PE nr. 2003 mai prevede si infiintarea de centre pluridisciplinare la nivel national. Fiecare centru trebuie sa efectueze minimum 150 de interventii chirurgicale pe an, sa organizeze conferinte care sa prezinte cazurile intalnite, inainte si dupa interventia chirurgicala. Aceste conferinte ar trebui sa aiba loc cel putin o data pe saptamana. Personalul medical trebuie sa se perfectioneze mereu, atestarea periodica fiind obligatorie. Alta belea pe capul autoritatilor romane! Ce ne facem cu medicii, asistentele medicale, infirmierele care numai cu gandul la perfectionare nu sunt sau la respectarea drepturilor pacientului. Europarlamentarii ii mai avertizeaza pe medici asupra obligatiilor care le revin, referitoare la tratamentele posibile, astfel ca pacientul sa poata alege, ceea ce ar fi o lovitura sub centura pentru unii doctori care acum supun pacientul la tratamentul care le convine, pentru avantajele pe care le au de la o firma de medicamente sau alta, chiar daca adesea tratamentul este suportat cu greu de bolnav.

Cele mai citite

Maroc a închis granițele! Zeci de români blocați în țară cer ajutor

Autoritățile din Maroc au închis granițele pentru două săptămâni pentru a se proteja de tulpina Omicron. Zeci de români sunt acum blocați în țară...

Ministrul Sănătății din Africa de Sud, despre Omicron: „Nu intrați în panică”

Ministrul Sănătății din Africa de Sud spune că „nu este absolut necesar să intrați în panică” din cauza noii variante de coronavirus, Omicron. Cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă