23.2 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăGDPRINTERVIU. Romulus Sîrbu, CEO Life Care: Un produs bio este un preţ...

INTERVIU. Romulus Sîrbu, CEO Life Care: Un produs bio este un preţ mic pentru sănătatea noastră!

Produsele bio nu pot fi ieftine, din cauza costurilor mari de producţie, dar beneficiile pe care le oferă sunt pe măsura preţurilor. Romulus Sîrbu, CEO Life Care – compania nr.1 din România ce activează în industria de vânzări directe de produse bio – a explicat pentru cititorii România liberă de ce produsele bio au preţuri mai mari decât cele convenţionale şi care sunt beneficiile pe care le oferă.

RL: Care sunt diferenţele între un produs bio şi unul non-bio?

În primul rând, materia primă pentru produsele bio provine din culturi bio – crescute fără pesticide, fertilizatori chimici sau seminţe modificate genetic – şi este procesată mecanic, fără radiaţii. În al doilea rând, toate etapele de realizare a produselor bio – producţie, manevrare, ambalare, depozitare – sunt urmărite şi certificate de către organisme acreditate şi specializate care emit licenţe şi certificate: Ecocert, BDIH, USDA, Kosher, Vegetarian, Vegan, Ecoinspect. În al treilea rând, produsele bio nu utilizează coloranţi, conservanţi, parfumuri sintetice, uleiuri minerale, produse petrochimice, parafină, silicon sau alte substanţe toxice care ne pot afecta sănătatea.

RL: Care este explicaţia pentru oferta limitată de produse bio pe rafturile supermarketurilor româneşti?

Unul dintre motive este probabil preţul, care este mai ridicat decât cel al produselor convenţionale. Dar dacă ne gândim că produsele convenţionale pot conţine sute de grame de toxine şi otrăvuri ce ne pot îmbolnăvi, poate că preţul unui produs biologic nu mai pare aşa de mare.

RL: De ce produsele bio au preţuri mai mari decât restul produselor de pe piaţă?

E important ca oamenii să conştientizeze că produsele bio (sau organice) nu pot fi ieftine, din cauza costurilor mari de producţie. Plantele sunt cultivate fără a se folosi îngrăşăminte sau pesticide. Apoi, sunt păstrate în condiţii stricte, fără a intra în contact cu alte materii prime, non-organice, sunt transportate în condiţii speciale până la procesator, iar în procesul de producţie nu se foloseşte niciun ingredient sintetic.

Un produs organic nu conţine coloranţi, conservanţi, stabilizatori de aromă! În natură există numeroase substanţe care pot înlocui cu succes acţiunea conservantă a parabenilor, de exemplu. Dar extragerea acestor substanţe fără a interveni chimic atrage nişte costuri pe care marii producători cosmetici nu vor să şi le asume. Este foarte convenabil să faci în mod chimic un produs ieftin, pe care cu ajutorul multor reclame să îl vinzi foarte scump!

RL: În ce masură pot produsele bio să ne protejeze de diverse boli?

În zilele noastre, tot mai multe persoane suferă de alergii şi iritaţii din cauza produselor cosmetice sau a celor de curăţenie clasice care conţin substanţe chimice şi sintetice. Parabenii, de exemplu, sunt substanţe chimice de sinteză folosite ca şi conservanţi în aprope toate produsele cosmetice: de la produsele de bebeluşi, până la creme, şampoane, geluri de duş, pastă de dinţi şi chiar în cremele de tratament. Există în aproape toate cosmeticele de lux şi chiar în dermatocosmeticele existente pe piaţă. Aceşti conservanţi pot fi cauza multor tipuri de cancer, în special al cancerului de sân (deodorantele sunt principalele răspunzătoare de acest fapt) şi de asemenea, cresc riscul apariţiei melanomului (cancer de piele).

Alternativa o reprezintă produsele certificate bio sau cu ingrediente bio, provenite din culturi controlate biologic! Acestea nu numai că nu conţin ingredientele menţionate mai sus, dar conţin ingrediente provenite din medii atent monitorizate, iar faptul că sunt naturale, le face ca să fie acceptate în mod natural şi de organismul uman!

RL: Cât de receptivi sunt românii la trendul bio?

Din fericire, românii sunt din ce în ce mai receptivi. Comparând România din 2013 cu cea din 2005, când s-a înfiinţat Life Care, putem spune că diferenţa este foarte mare, iar oamenii mai informaţi şi mai interesaţi de tipul acesta de produse, fiind conştienţi de necesitatea de a folosi produse de calitate. Acum, trebuie să fim conştienti că situaţia economică este provocatoare şi sunt mulţi oameni care consideră că nu-şi permit să cumpere produse organice. Dar din ce în ce mai mulţi români citesc etichetele înainte de a cumpăra un produs şi calitatea începe să ocupe un loc primar.

RL: Care sunt primii paşi pe care trebuie să îi facem pentru a adopta un stil de viaţă bio?

Primul pas către un stil de viaţă bio este să fim atenţi la alimentele pe care le consumăm şi să citim etichetele la cosmeticele şi la produsele de curăţenie pe care le folosim.

RL: Care sunt ultimele noutăţi pe piaţa produselor bio?

Life Care a lansat în premieră în România olfactoterapia prin parfumuri BIO, o ramură a aromoterapiei, care presupune inhalarea unor uleiuri esenţiale, ce stimulează sfera psiho-emoţională, influenţând astfel comportamentul şi starea de spirit, obţinându-se relaxarea, calmul sau, dupa caz, vitalitatea, energia. Parfumurile din gama Acorelle sunt BIO, certificate Ecocert.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Minerii amenință cu proteste și declanșarea grevei generale din cauza legii pensiilor

Reprezentanții Federației Naționale Mine Energie intenționează să sesizeze Guvernul României cu privire la declanșarea unui conflict de muncă, care va fi urmat de acțiuni...

Încă o lovitură pentru Barcelona! Și Fermin Lopez s-a accidentat

FC Barcelona se confruntă cu o serie de accidentări importante, după ce și mijlocașul Fermin Lopez a fost declarat indisponibil pentru trei săptămâni. După victoria...

Sectorul 4 continuă modernizarea

Al doilea pasaj rutier suprateran va fluidiza traficul în Sudul Bucureștiului Sectorul 4 din București continuă să fie un exemplu de administrație eficientă și orientată...
Ultima oră
Pe aceeași temă