20.3 C
București
miercuri, 11 septembrie 2024
AcasăGDPRInternetul nu poate înlocui medicul! Trei motive pentru care nu e bine...

Internetul nu poate înlocui medicul! Trei motive pentru care nu e bine să ai încredere totală în internet

Primul impuls al părinţilor atunci când copilul se îmbolnăvesc este de a intra pe internet pentru a vedea ce boli s-ar potrivi cu simptomele celui mic şi care ar fi tratamentul recomandat. Unii părinţi se limitează doar la a se informa, alţii însă aplică tratamentul găsit pe diverse site-uri sau în discuţiile cu mămicile de pe forumuri şi amână vizita la medicul pediatru.

Peste 60% dintre părinţi dau medicamente copiilor fără recomandarea medicului, deşi automedicaţia poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii celor mici, arată un studiu realizat la începutul anului de de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM). Părinţii invocă trei motive atunci când justifică decizia de a trata singuri copiii: se bazează pe experienţe similare anterioare, nu găsesc timpul necesar pentru a merge la medic şi e mai uşor pentru ei să se documenteze de pe internet.

„Fiecare părinte îşi doreşte ca cel mic să se simtă bine şi fie pentru a grăbi procesul de vindecare, fie pentru că nu are timp, ţine cont de experienţele anterioare ale lui sau ale prietenilor, de sfaturile necunoscuţilor de pe diferite forumuri sau aplică scheme de tratament găsite pe anumite site-uri. Părinţii trebuie să înţeleagă că sfatul medicului este nepreţuit şi tratamentul copiilor fără sfatul acestuia poate avea consecinţe grave”, a declarat Cristian Luţan, Director Executiv Adjunct ARPIM.

1. Informaţiile de pe internet sunt generale şi neverificate

Informaţiile medicale existente pe site-uri sau formuri online sunt generale, neverificate şi uneori eronate, în timp ce fiecare copil este unic şi are simptome diverse, de aceea poate reacţiona diferit la un anumit tratament care a dat rezultate bune în alte cazuri. Părinţii trebuie să fie conştienţi că doar specialiştii ştiu să discearnă între opiniile valabile şi cele îndoielnice şi să interpreteze corect simptomele copilului. În plus, toate simptomele pe care un copil le prezintă trebuie analizate în funcţie de istoricul medical al celui mic şi numai medicul pediatru este în măsură să facă acest lucru.

„Părinţii trebuie să înţeleagă faptul că un medic pediatru are în spate 6 ani de studiu al medicinei şi 5-6 ani de rezidenţiat, pe când părinţii cu care ei stau de vorbă online se bazează de cele mai multe ori pe recomandările personalizate pe care le-a făcut medicul pediatru pentru copilul lor şi nu au capacitatea de a analiza dacă acelaşi tratament se potriveşte şi pentru un alt copil”, a declarat Cristian Luţan.

2. Internetul poate fi o sursă de panică

Informaţiile generale de pe internet, exemplele extreme negative, avertizările postate pe forumuri despre toate bolile care îi pândesc la fiecare pas pe copii îi pot panica pe părinţi. Ei merg la spital şi le solicită medicilor să realizeze diverse investigaţii complicate pentru a se asigura că cel mic nu suferă de o boală gravă.

„Sunt părinţi care studiază diverse boli pe internet şi intră în panică dacă medicul vrea să excludă o boală mai gravă. Ei fie se sustrag tratamentului, fie trec la automedicaţie. Unii părinţi neagă diagnosticul precizat şi recurg la sfaturi de terapie alternativă. Panica trebuie evitată şi adevărul privit în faţă ca într-o luptă în care spaima nu ajută la nimic, mai ales în momente în care copilul are nevoie de un părinte raţional care să îi fie alături şi să îi administreze tratamentul indicat de medic” a declarat dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Sf. Maria Iaşi.

3. Internetul poate duce la întârzierea confirmării şi tratării bolii reale

Unul dintre cele mai mari riscuri ale automedicaţiei este tratarea unui anumit simptom ce poate avea ca rezultat mascarea bolii de care cel mic suferă. Acest lucru se întâmplă frecvent când părinţii dau medicamente copiilor fără recomandarea noastră, ţinând cont doar de sfaturile altor mămici pe care le găsesc online sau de tratamentele identificate pe diferite site-uri.

„Spre exemplu deseori, copiii mici fac febră, iar febra poate fi un semn al unei viroze, al creşterii dinţilor sau al unei boli specifice copilăriei. Părintele îngrijorat caută sfaturi online, tratează copilul de febră fără a şti să analizeze dacă cel mic prezintă şi alte simptome, iar dacă acesta se simte mai bine amână vizita la medicul pediatru. Ulterior, când febra reapare însoţită de alte simptome mai vizibile părinţii merg în final la un control medical cu cel mic. Copilul primeşte astfel un diagnostic întârziat şi în consecinţă şi tratamentul este unul mai complex, costisitor, cu eficienţă mai mică”, a declarat dr. Evelina Moraru, medic pediatru.

,,Un alt exemplu este tratamentul simptomatic al durerilor abdominale. Tentaţi să administreze după sfaturi de pe internet sedative sau medicamente antispastice, părinţii nu ştiu că acestea pot camufla un proces inflamator sever în cadrul unei cauze chirurgicale, iar intarzierea intervenţiei chirurgicale este gravă. În esenţă, orice terapie, oricât de simplă, trebuie bine cântărită pentru a fi eficientă, fără riscuri şi fără complicaţii” a adăugat dr. Moraru.

Aşadar, indiferent de afecţiunea celui mic, cât de uşoară sau de gravă poate fi, sfatul medicului pediatru nu poate fi înlocuit de către internet.

Sfatul medicului

„Internetul este o mare achiziţie, un progres considerabil, dar abuzul de utilizare în afara ariei de preocupări pentru care suntem fiecare calificaţi, poate crea neajunsuri imense pentru copil, o fiinţă vulnerabilă, încrezătoare şi dependentă de acţiunile părinţilor. Dragi părinţi, fiţi încrezători în medicii dumneavoastră şi în sfaturile enunţate de ei. Indiferent de afecţiunea celui mic, cât de uşoară sau de gravă poate fi, sfatul medicului pediatru nu poate fi înlocuit de către internet”, a declarat dr. Evelina Moraru.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Nu se joacă nimeni! Dacă o dronă intră pe teritoriul României, va fi doborâtă de îndată

Premierul dă asigurări că dronele vor fi doborâte "cu protocol, cu lege, fără lege" Premierul a declarat că, România are legislaţie necesară pentru a doborî...

Jair Bolsonaro a obținut despăgubiri după ce Lula da Silva l-a acuzat de furt din palatul prezidențial

Mobilierul presupus furat se afla de fapt în depozit: acuzat de preşedintele brazilian Lula că a subtilizat bunuri publice când a părăsit puterea, predecesorul...

Pericol pentru utilizatorii WhatsApp! Un bug pune în pericol confidențialitatea

WhatsApp, cea mai utilizată aplicație de mesagerie criptată end-to-end, cu peste două miliarde de utilizatori la nivel global, se confruntă cu o problemă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă