28.8 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăGDPRInceperea vietii sexuale la o varsta frageda, asociata cu declansarea cancerului de...

Inceperea vietii sexuale la o varsta frageda, asociata cu declansarea cancerului de col uterin

Inceperea vietii sexuale la o varsta frageda dubleaza riscul de imbolnavire de cancer de col uterin, potrivit unui studiu publicat in British Journal of Cancer, informeaza bbc.co.uk, citat de Mediafax.

Un studiu care incerca sa determine motivele pentru care femeile sarace se confrunta cu un risc mai mare de a se imbolnavi de cancer de col uterin a relevat faptul ca acestea isi incep viata sexuala, in medie, cu patru ani mai devreme decat femeile cu venituri mai mari.

Oamenii de stiinta au crezut mult timp ca aceasta diferenta era o consecinta a numarului mai mic de controale medicale preventive din tarile sarace, insa noul studiu a demonstrat ca nu acesta era factorul principal.

Desi diferenta in ceea ce priveste frecventa cancerului cervical in randul femeilor cu venituri mari si mici – la nivel mondial – a fost remarcata de multi ani, medicii nu identificat motivul din spatele acestei realitati. Mai mult, rata infectiilor provocate de HPV (Virusul Papilloma uman) – asociate cu majoritatea cazurilor de cancer cervical – pare sa fie similara pentru ambele categorii.

Noul studiu, efectuat de International Agency for Research of Cancer pe un esantion de aproape 20.000 de femei, a confirmat faptul ca o rata mai mare a cancerelor cervicale nu este asociata cu o frecventa mai mare a infectiilor cu HPV.

Studiul a dovedit, insa, faptul ca dublarea riscului de declansare a cancerului cervical se explica prin faptul ca femeile provenind din mediile sarace isi incep viata sexuala la varste mult mai mici.

Si varsta la care o femeie naste primul ei copil a reprezentat un factor important.

Controalele si testele medicale preventive influenteaza intr-o oarecare masura riscul de aparitie a acestei maladii. In schimb, fumatul si numarul de parteneri sexuali nu influenteaza in niciun fel diferentele inregistrate intre cele doua categorii de femei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă