Medicii de la universitatea din Miami au dezvoltat o nouă metodă de eradicare a celulelor canceroase. Specialiştii speră ca această metodă revoluţionară să devină în următorul deceniu principala armă terapeutică în oncologie. Dr. Eli Gilboa, co-autor al studiului ce va fi publicat integral săptămâna viitoare în revista “Nature”, a explicat că această metodă va fi un avantaj real în lupta cu cancerul, pentru că este uşor de utilizat, ieftină şi aplicabilă la toate tipurile de cancer. După ce o tumoră canceroasă este îndepărtată chirurgical sau radiologic din sân, plămân, prostată sau alt organ din organismul persoanei bolnave, începe o aşteptare agonizantă pentru a vedea dacă apare faza de metastaziere, dacă tumora s-a răspândit şi în alte părţi ale corpului. Metoda terapeutică elaborată de echipa de experţi de la universitatea americană constă în scurtarea acestui timp de aşteptare prin neutralizarea şi anihilarea celulelor canceroase din sistemul imunitar al pacientului respectiv.
Specialiştii susţin că, în cazul persoanelor sănătoase, sistemul imunitar luptă şi se apară singur împotriva bolii prin producţia de antigene tumorale. “Oncologii ştiu cum să extirpe tumorile mari, prin metode chirurgicale, radioterapice si chimioterapice” – declară dr Gilboa, care adaugă că “majoritatea pacienţilor mor când cancerul se răspândeşte în zone ale organismului care nu pot fi protejate”. “Aici intervine rolul de apărare a sistemului imunitar” – avertizează expertul american, care susţine că, prin manipularea adecvată a ADN-ului pot fi activaţi mai mulţi antigeni specifici care să lupte cu boala.
Potrivit testelor de laborator efectuate pe cobai, imunoterapia poate fi aplicată în majoritatea cazurilor de cancer. Experţii în oncologie susţin că ingineria genetică va ajuta medicina să lupte cu tumorile, fiind o alternativă de tratament mai puţin toxică şi chinuitoare pentru organismul bolnavului de cancer. În urmă cu doi ani, cercetătorii americani de la Centrul de Cercetari Fred Hutchinson din Seattle au reuşit în premieră să vindece un pacient bolnav de cancer de piele prin injectarea a miliarde de celule imune proprii clonate. Pacientul, în vârsta de 52 de ani, s-a însănătoşit într-un timp record, aproximativ 8 saptamâni. Statisticile medicale arată că, în 2009, peste o jumătate de milion de americani au murit de cancer, a doua cauză de mortalitate pe continentul nord-american, după bolile de inimă.