Daca credeti ca un cont gras in banca, sedintele la cosmeticiana si sute de mailuri cu urari de sarbatori de la diverse cunostinte va vor imbunatati calitatea vietii, atunci ar trebui sa va reconsiderati asteptarile. Cel putin asa sustine un nou studiu realizat de cercetatorii de la Universitatatea din Rochester (Statele Unite), prin care au demonstrat ca acest tip de deziderate ale omului modern sunt adevarate surse de nefericire si pot fi incadrate ca factori declansatori ai mai multor tulburari psihice.
Studiul, care va fi publicat integral luna viitoare in revista de specialitate "Journal of Research in Personality" a fost facut pe un lot de 147 de studenti aflati in ultimul an de studiu la doua universitati americane de prestigiu. Folosind o serie de teste de cercetare psihologica in cateva domenii cheie de evaluare – cum ar fi satisfactia in viata, increderea in sine, anxietatea, semnele fizice de stres sau experiente emotionale pozitive/negative -, cercetarile au scos in evidenta faptul ca aspiratiile individuale pot fi intrinseci sau extrinseci, in functie de autoevaluarea facuta in diverse etape de viata. Astfel, pentru unele persoane "scopurile intrinseci" (relationarea interumana, puterea de compasiune si capacitatea de rezonanta afectiva) sunt mai importante decat "scopurile extrinseci" (nevoia de putere si control asupra altora, gradul de notorietate si dominatie etc).
"Oamenii cred ca este important sa atinga diverse deziderate si sa-si satisfaca anumite scopuri existentiale si, ce este cel mai rau, prin corelatie, ajung sa devina dependenti de implinirea acestor deziderate pentru a se bucura cu adevarat de viata. Nu, nu este bine. Acest studiu arata in mod stiintific cat de eronat si de pagubos este acest mod de percepere a propriei persoane si a realitatii, in general" – a declarat psihologul Edward Deci, profesor si seful Catedrei de Stiinte Sociale din cadrul Universitatii din Rochester. El a adaugat ca, desi societatea contemporana si modelele culturale actuale pun un mare accent pe faima si bogatie, aceste deziderate nu contribuie la cresterea gradului de satisfactie in viata personala. "Suntem fericiti in viata datorita unor lucruri simple si esentiale, cum ar fi sanatatea, iubirea si credinta" – a mai spus profesorul Deci.
Christopher Niemiec, co-autor al acestui studiu, a precizat ca s-a decis selectionarea unor studenti pentru aceste cercetari deoarece la aceasta varsta (20-25 de ani) se manifesta perioada critica pentru adultii tineri: "In aceasta perioada de formare a personalitatii, studentii se pregatesc pe deplin sa intre in circuitul socio-profesional, trebuie sa se pregatesca sa infrunte tot felul de oprelisti in atingerea dezideratelor, departe de casa si de bancile facultatii. Si, pentru prima data, greutatea deciziilor pe termen lung le vor apasa pe umeri, fara sa mai aiba parte de sustinerea si consilierea parintilor si a prietenilor. Acesta este momentul critic al deciziilor cu adevarat importante si …. decisive!".
Asemenea cercetarilor anterioare facute de specialistii in psihologie cognitiva, si acest studiu a confirmat faptul ca, cu cat mai devotati si motivati suntem pentru atingerea unui anumit scop, cu atat mai mari sunt sansele de reusita in atingerea lui. Insa, studiu a scos in evidenta si o atentionare negativa, care contrazice si chiar demonteaza anumite mituri psihologice. De pilda, cu cat mai mai puternic investim cu valoare anumite scopuri, cu atat mai trainice si sigure vor fi satisfactiile si starile de bine consecutive realizarii scopurilor respective.