Ioana G, 40 de ani: Cum creştem imunitatea la copii? Există vaccinuri peste cele obligatorii. Să le facem sau nu? Poate fi hipervaccinarea o cauză de Alzheimer şi scleroză multiplă?
Imunitatea copiilor creşte prin vaccinare. Vă sfătuiesc să îi faceţi copilului dumneavoastră toate vaccinurile din schema obligatorie (vaccinul antituberculoză, antihepatită B, antirujeolă, rubeolă, antitetanos, anti-difterie). Cele care sunt peste această schemă (cum este, de exemplu, vaccinul anti-haemophilus influenzae B, care fereşte de laringite severe) sunt indicate doar dacă cel mic merge într-o colectivitate, în care se îmbolnăveşte des. Dacă stă acasă cu bunicii sau bona, sunt suficiente vaccinurile obligatorii. A face sau nu un vaccin peste schema obligatorie este o decizie pe care trebuie să o luaţi împreună cu medicul şi în funcţie de starea de sănătate a copilului. Unii micuţi sunt mai bolnăvicioşi, alţi mai rezistenţi, decizia se ia în funcţie de fiecare caz în parte. Sunt studii care arată că există reacţii imune, ce pot fi puse în relaţie cu bolile la care vă referiţi, dar până acum nu există evidenţe clare.
Aşteptăm întrebările dumneavoastră la viatalunga@romanialibera.ro sau pe adresa redacţiei, strada Nerva Traian 3, bl. M 101, etaj 4, sector 3, Bucureşti.