» Medicii cardiologi avertizeaza ca pentru a tine in frau tensiunea arteriala este nevoie de modificarea stilului de viata, mai ales la bolnavii cu hipertensiune arteriala.
Societatea romana de cardiologie avertizeaza ca printre primele masuri de schimbare a stilului de viata pe care un bolnav cu hipertensiune arteriala trebuie sa le ia este oprirea definitiva a fumatului. Dupa fumul unei tigari, tensiunea arteriala si frecventa cardiaca cresc, fenomen ce dureaza mai mult de 15 minute. Al doilea pas important in salvarea vietii este reducerea aportului de sare. "In mod normal avem nevoie de 3,5-5 grame de sare pe zi. In mod frecvent, o persoana consuma peste 20 de grame de sare. Evitati alimentele foarte sarate sau procesate care contin multa sare. Nu adaugati sare la masa", avertizeaza cardiologii. Alimentele sarate se pot inlocui cu fructe si legume. Acestea contribuie la echilibrul imunitar si favorizeaza efectul hipotensiv al medicamentelor. Al treilea pas este reducerea greutatii. Obezitatea este direct asociata cu hipertensiunea arteriala.
Adesea, oamenii obezi au cresteri ale glicemiei (diabet zaharat) si dislipidemie. Eliminarea kilogramelor in plus scade tensiunea arteriala si are efect benefic asupra aparatului cardiovascular, asupra diabetului zaharat si asupra profilului lipidic. Cea de-a patra masura vitala este efortul fizic. Studiile stiintifice demonstreaza efectele benefice ale miscarii la acesti bolnavi. Doctorii recomanda efort fizic moderat, efectuat zilnic sau cel putin la doua zile (minimum patru zile pe saptamana) cu o durata medie de efort de 30-40 de minute. Cel mai usor de efectuat este mersul pe jos in aer liber, intr-un timp mai alert pe o distanta de 2-3 kilometri pe zi. "Nu se recomanda eforturi fizice grele si mai ales cele efectuate cu respiratia blocata cum ar fi ridicarea de greutati, antrenamente la bara etc", sublinieaza Societatea Romana de Cardiologie.
O alta masura de baza este controlul consumului de alcool. "Consumul exagerat de alcool se afla in relatie cu hipertensiunea arteriala. Cel usor sau moderat (250-300 ml de vin) nu este contraindicat pentru aparatul cardiovascular. Peste 500-600 ml de vin pe zi, peste 3 doze de bere, peste 200 ml de bauturi tari, favorizeaza net cresterea tensiunii arteriale si aparitia bolilor cardiovasculare, in special a accidentului vascular cerebral", au concluzionat medicii cardiologi.
Medicamente:
» Controale
Regulile de viata trebuie impletite cu tratamentu l medicamentos. Oprirea tratamentului este periculoasa. Pana la stabilirea tipului de medicamente si a dozelor sunt necesare controale repetate si, uneori, schimbari in schema terapeutica.
» Grupe
In prezent, clasele de medicamente recomandate in tratamentul uzual al hipertensiunii arteriale sunt: diureticele, inhibitorii de enzima de conversie, blocantele canalelor de calciu, beta-blocantele etc.