3.6 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeGDPRDescoperire: splina joaca un rol esential in apararea organismului

Descoperire: splina joaca un rol esential in apararea organismului

Cercetatori de la Harvard Medical School si de la Massachusetts General Hospital din Boston au descoperit recent ca splina, suprasolicitata de sportivi si temuta de chirurgi, are o functie esentiala pentru sistemul imunitar, informeaza Le Figaro, citat de Agerpres.

Considerata multa vreme de catre antici ca sediul umorilor, acest burete de 300 de grame se afla sub coaste, avand ca vecini diafragma si stomacul. Hematologii si chirurgii stiu importanta acestui loc de depozitare a 30% din plachetele noastre sanguine (raspunzatoare de coagulare), cunoscut ca rezerva de limfocite.

O echipa de cercetatori de la institutiile mentionate i-a descoperit (revista Science din 30 iulie 2009) o functie esentiala in sistemul de aparare a corpului. Splina este un depozit in care este stocata o rezerva de milioane de "soldati" ai corpului, celule numite monocite. In cazul traumatismelor cu invazie de microbi patogeni, splina se poate contracta si impinge in sange multi astfel de "soldati" pentru a se lupta cu dusmanul. Splina se dilata, putand sa creasca de la 300 de grame la 1,5 kg. Este "cimitirul globulelor rosii" si, asemeni maduvei osoase, produce celule sanguine.

Ulrich von Adrian, imunolog la Harvard, este destul de surprins de descoperire: "Daca ar trebui sa ghicim care este sursa acestor celule specializate, ne-am gandi ca ele provin din maduva osoasa mai degraba decat din splina."

Asemeni unui apendice intestinal, splina n-a avut o functie nobila in istoria medicinii. Chirurgii se tem de interventiile asupra acestui organ: membrana sa subtire si fragila poate sa se fisureze in cazul unui traumatism toracic stang, provocand hemoragii foarte grave.

In istoria atletismului, mai multor alergatori li s-a scos splina: lui Ron Clark, campion australian de fond si semifond din anii 60, dar si – surprinzator – unora dintre alergatorii de fond ai delegatiei germane la Jocurile Olimpice din 1936, care au fost operati de splina preventiv (se spunea ca pentru a evita crampele si durerile in partea stanga in timpul efortului prelungit din cursele lungi).

Descoperirea americana confirma parerea medicala ca cei carora li s-a scos splina prezinta un risc crescut de moarte prematura. Un studiu aparut in The Lancet in 1977 a comparat 570 veterani americani din al doilea razboi mondial, care aveau splina scoasa in urma ranilor suferite, si un grup identic de veterani raniti, dar care mai aveau splina. Barbatii fara splina erau de doua ori mai supusi riscului de a muri de boli cardio-vasculare decat ceilalti. Rezulta ca este foarte important sa ne pastram splina cat se poate de mult, concluzioneaza cotidianul Le Figaro.

Cele mai citite

Partidele de extremă-dreapta vor să câștige la alegerile europarlamentare de anul viitor

Partidele europene de extremă dreapta s-au întâlnit în Italia, promițând să remodeleze Uniunea Europeană după alegerile europarlamentare de anul viitor, întărind abordarea blocului în...

Partidele de extremă-dreapta vor să câștige la alegerile europarlamentare de anul viitor

Partidele europene de extremă dreapta s-au întâlnit în Italia, promițând să remodeleze Uniunea Europeană după alegerile europarlamentare de anul viitor, întărind abordarea blocului în...

Primarul Cherecheș anunța că e prieten cu Ciolacu și Ciucă, doar cu patru luni înainte să fie condamnat la închisoare și să fie capturat...

Fostul primar de la Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care acum este arestat în Germania, anunța cu doar patru luni mai înainte că el este...
Ultima oră
Pe aceeași temă