13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăGDPRDe ce au scandalizat Italia afinele româneşti

De ce au scandalizat Italia afinele româneşti

Autorităţile italiene au retras de pe piaţă un mix congelat care conţinea şi afine din România, contaminat cu acest virus.

Fructe de pădure congelate din România, Polonia şi Bulgaria au fost retrase de la vânzare după ce s-a descoperit că sunt contaminate cu virusul hepatitei A, au anunţat autorităţile italiene. Responsabilii din ţara noastră afirmă că la exportatorul local nu s-au identificat probleme şi, cel mai probabil, contaminarea s-a produs în Italia. Virusul hepatitei A este cel mai răspândit, dar şi cel mai puţin periculos dintre tipurile de hepatită cunoscute în prezent.

Italienii au introdus alerta privind fructele de pădure în sistemul european de specialitate – în Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) – încă de la 30 mai, iar o actualizare care confirmă că e vorba de un lot congelat a fost făcută pe 17 iunie.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, susţine că produsul cu probleme comercializat în Italia este sub formă de mix de fructe de pădure, la care România a contribuit doar cu afine. Autoritatea ar fi efectuat verificări la exportatorul român. “Din verificările pe care le-am făcut, la noi nu există nici un fel de problemă. Este posibil ca lotul de fructe să fi fost contaminat la procesatorul italian care a realizat mixul retras ulterior de la vânzarea pe piaţa din Peninsulă”, a declarat Vladimir Mănăstireanu, citat de Mediafax.

De altfel, tot Italia a introdus în sistemul european de avertizare alte două alerte privind loturi de fructe de pădure congelate care sunt contaminate cu virusul hepatitei A, dar care provin din Canada, Serbia, Bulgaria şi Polonia. Şi acestea au fost retrase de pe piaţă.

Virusul e mai puţin periculos

Hepatita A, care îmbolnăveşte ficatul, nu este totuşi o boală la fel de periculoasă ca celelalte tipuri ale acestui virus şi este cauzată mai degrabă de o igienă precară. “Hepatita A nu determină boală cronică. Deşi ficatul devine inflamat şi umflat, se vindecă complet, fără a fi afectat pe termen lung. Odată ce o persoană a fost infectată cu acest virus, dezvoltă imunitate pe termen lung şi nu mai poate contracta boala a doua oară”, potrivit doctorului Ruxandra Posoiu. De altfel, oamenii intră des în contact cu virusul, mai ales în copilărie, astfel încât studiile arată că 85% din populaţie devin, la maturitate, imuni la acesta.

Virusul hepatitei A se transmite din cauza igienei precare, deoarece se găseşte în materiile fecale ale persoanelor infectate şi ajunge în alimente atunci când acestea nu se spală pe mâini. De asemenea, apa contaminată cu fecale poate transporta acest virus. Simptomele bolii apar după 15-45 de zile.

 


// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/218bb1f640eaf5d2959eeffe40582415/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>


content channel

Cele mai citite

Partidul lui Nehammer pierde alegerile din Austria, în fața extremei drepte

Partidul Libertăţii de extremă-dreapta din Austria se îndreaptă spre o victorie fără precedent, în alegerile generale Proiecțiile, bazate pe rezultatele inițiale, dau pentru partidul lui...

Piața imobiliară din România, blocată într-o perioadă de stagnare: vânzările încetinesc, dar prețurile rămân ridicate

Piața imobiliară din România se confruntă cu o încetinire semnificativă, în contextul în care vânzările de apartamente scad, iar prețurile continuă să rămână la...

Companiile de stat din România au înregistrat o scădere semnificativă a profiturilor în prima jumătate a anului

Companiile de stat din România, aproximativ 200 de firme majore controlate de Guvern, au raportat un rezultat brut de 7,92 miliarde lei în primele...
Ultima oră
Pe aceeași temă