5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăGDPRCurcuma, milenarul remediu indian, validata de stiinta medicala

Curcuma, milenarul remediu indian, validata de stiinta medicala

Curcuma, ingredientul crucial in sosurile de curry, atat de raspandite in bucataria indiana si cea a altor tari asiatice, este folosita de milenii, in India, pentru tratarea racelilor, inflamatiilor, artritei si chiar a cancerului. Cercetatori de la University of Arizona au descoperit ca substanta numita curcumina, ingredientul activ al curcumei, poate fi de mare ajutor in tratarea bolii inflamatorii a intestinului (IBD, dupa initialele in limba engleza).

Echipa de la Centrul Steele de cercetari in domeniul maladiilor copilariei, de pe langa universitatea mentionata, a constatat ca aceasta substanta, curcumina, reduce inflamatia peretelui intestinal si masura in care intestinul este afectat de aceasta boala.

Termenul de boala inflamatorie a intestinului se refera la doua boli inflamatorii distincte: Boala Crohn, care afecteaza intregul tract gastrointestinal si rectocolita ulcero-hemoragica, care afecteaza colonul (intestinul gros). Ambele boli provoaca dureri abdominale intense, diaree, voma, oboseala si pierderi de greutate.

Cercetatorii de la Steele Children’s Research Center studiaza de mai multi ani modul in care curcumina poate fi de ajutor in tratarea IBD, ca mijloc suplimentar. Recent, acest colectiv a facut noi descoperiri relevante.

Neutrofilele, tipul de leucocita cel mai des intalnit, joaca un rol esential in functionarea sistemului imunitar, ele fiind primele globule albe sosite la locul inflamatiei, unde joaca un rol crucial in identificarea si distrugerea agentilor patogeni care au provocat inflamatia si infectia. “In cazul pacientului care sufera de IBD, sistemul iumunitar este, concomitent, prieten SI dusman” – arata profesorul Pawel Kiela, cercetator principal la Centrul Keele si coordonatorul colectivului. “In imprejurari normale, neutrofilele sunt indispensabile pentru lupta impotriva infectiei si vindecarea inflamatiei. In cazul bolnavilor de IBD, insa, are loc un influx exagerat si prelungit al neutrofilelor in tesutul inflamat. In mod paradoxal, in acest caz neutrofilele afecteaza, in cele din urma, peretele interior al intestinelor, accentuand si mai mult inflamatia”.

Profesorul Kiela, impreuna cu profesorul Fayez Ghishan si ceilalti membri ai colectivului de cercetatori, au descoperit ca curcumina impiedica deplasarea neutrofilelor la locul inflamatiei, in felul acesta deteriorarea peretelui intestinal fiind redusa la minimum.  Curcumina – releva profesorul Kiela — inhiba sinteza si secretarea moleculelor care, in mod obisnuit, atrag la locul inflamatiei un influx masiv de neutrofile – si, in acelasi timp,  suprima atat capacitatea neutrofilelor de a reactiona “la chemarea” respectivelor substante, cat si migratia leucocitelor la locul inflamatiei.

Teste clinice recente au aratat ca numarul recidivelor la pacientii cu rectocolita ulcero-hemoragica carora li s-a administrat zilnic curcumina s-a redus la jumatate, in comparatie cu pacientii care au primit un placebo.

Tratamentul cu curcumina nu va inlocui, mai mult ca sigur, tratamentele folosite in prezent pentru IBD, dar administrarea acestei substante poate fi considerata o terapie suplimentara valoroasa, care va imbunatati calitatea vietii bolnavilor cronici de IBD – a mai spus profesorul Kiela.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă