1.1 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeGDPRCurăţenie eficientă de Paşti

Curăţenie eficientă de Paşti

Oamenii tind să fie mai sedentari atunci când zilele sunt reci şi scurte. Chiar dacă facem curăţenie în mod constant, în timpul iernii se adună mai mult praf, mai mult păr de animale, mai multe mirosuri. Odată cu venirea primăverii, însă, putem deschide larg geamurile şi scăpa de toate acestea. Iată câteva sfaturi pentru o curăţenie eficientă de Paşte, prezentate de howstuffworks.com.

Fă-ţi o listă de priorităţi

Chiar dacă nu o pui pe hârtie, ci o păstrezi în minte, lista te ajută să te organizezi şi să nu laşi nimic din casă necurăţat. Fă lucrurile pe rând. Dacă laşi bucătăria curăţată pe jumătate şi te muţi în baie, pierzi timp şi s-ar putea ca, în scurt timp, să-ţi piară şi cheful de curăţenie. Cel mai bine e să planifici rapid şi să împarţi treburile în mai multe secvenţe. Ia-le apoi pe rând, până când le termini pe toate.

Scapă de vechituri

Cu siguranţă că există multe lucruri la tine în casă de care te poţi despărţi, mai ales că aşa o să ai mai mult loc pentru lucrurile pe care decizi să le păstrezi. Aceasta ese o bună modalitate de a începe curăţenia de primăvară, mai ales că te ajută să scapi de grămezile de lucruri mutate de colo-colo în timp ce faci curat. În plus, mai puţine lucruri în casă înseamnă mai puţin de curăţat.

Poţi începe cu dulapurile, mai ales că trebuie să-ţi aranjezi garderoba pentru sezonul cald. Tot ce ţi se pare prea vechi, prea demodat sau prea ponosit şi tot ce nu ai purtat în ultimii ani e în plus în şifonier. Dacă le donezi unei organizaţii caritabile, faci şi loc pentru haine noi, dar faci şi o faptă bună. Toată lumea are de câştigat.

Dacă ai mobilă veche, poţi s-o donezi fie unei organizaţii caritabile, o dată cu hainele, sau unor vecini săraci. Dacă ai în debara sau în beci cutii vechi de vopsea, electrocasnice vechi sau produse chimice, nu le arunca la gunoi. Există centre de colectare pentru astfel de produse poluante.

Începe de sus

E bine să începi curăţenia de la obiectele cele mai înalte şi să termini cu podeaua. Pentru că praful se împrăştie repede, e de preferat să începeţi cu el, fie că ştetgeţi praful în toată casa sau curăţaţi fiecare cameră pe rând. Curăţaţi mai întât tavanul, apoi lustra şi rafturile de sus ale dulapului. Urmează apoi ferestrele, jaluzelele, mesele şi veiozele. Dacă vreţi să faceţi treaba până la capăt, mutaţi canapelele şi dulapurile pentru a şterge praful adunat în spatele lor.

Nu uita de electrocasnice!

Curăţă bine de praf şi aparatele electrocasnice. Furtunul aspiratorului e perfect dacă vrei să scapi de praful adunat în spaţiul de aerisire al frigiderului, de exemplu. Va arăta mai bine, iar motorul va avea mai puţin de lucru, deci va consuma mai puţin curent electric.

Organizarea este un alt proiect bun pentru curăţenia de primăvară. Chiar dacă ai scăpat de vechituri, cu siguranţă ai aruncat doar o mică parte din obiectele din casă. Cumpără nişte rafturi ieftine pentru a depozita lucrurile folositoare.

Monica Bonea
Monica Boneahttp://monica-bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Transport clandestin de lemne, oprit de polițiștii din Suceava

Polțiștii din Suceava au confiscat un camion evaluat la 50.000 de euro și au indisponibilizat peste 25 de metri cubi de lemne în urma...

“În cinci ani, putem să exportăm carne de porc”

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, vrea să revigoreze zootehnia românească, astfel încât în câțiva ani România să ajungă să exporte din nou carne de...
00:01:42

VIDEO. UE ajunge la un acord istoric pentru reglementarea inteligenței artificiale

Oficialii UE au ajuns la un acord privind normele care reglementează utilizarea inteligenței artificiale, a declarat vineri, 8 decembrie, șeful industriei UE, Thierry Breton,...
Ultima oră
Pe aceeași temă