Cand este vorba de durerea fizica, se spune ca o mangaiere poate alina suferinta si asta pentru ca pielea, cu toti senzorii ei, este intr-o relatie stransa cu sistemul nervos. De pilda, cand ne taiem si punem o compresa sau cineva ne atinge locul sensibil, creierul nostru primeste o serie de semnale de la anumite fibre celulare specializate situate in epiderma. O echipa de oameni de stiinta de la Sahlgrenska Academy, University of Gothenburg, a descoperit un tip de fibre nervoase la nivelul pielii care trimit mesajele de placere catre creier. Potrivit specialistilor, descoperirea ar putea explica felul in care atingerea pielii ajuta la diminuarea sau chiar indepartarea senzatiei de durere.
Aceste fibre nervoase din piele se numesc nervii CT (C-tactil) si "circula" pe un traseu bine stabilit in creier, facand stationari in zonele raspunzatoare de senzatii. "In principal, este vorba, intr-o descriere sumara, de anumite semnale de avertisment care ii spun creierului nostru ca ne-am ranit, simultan cu perceperea impulsurilor durerii in aceeasi zona" – a precizat Line Löken, specialist in neurofiziologie la universitatea suedeza si co-autor al studiului, publicat integral in revista "Nature Neuroscience".
Viteza optima pentru ca fibrele "C-tactile" sa fie activate este, potrivit cercetatorilor de 4-5 cm/secunda. Daca atingerile sunt mai lente sau mai rapide de atat, fibrele raman inactive. Potrivit profesorului Francis McGlone, acest mecanism nervos face parte din modificarile evolutive ale omului, ce permit formarea si intretinerea de relatiilor afective intre adulti, dar si intre parinti si copii.
Cercetatorii au studiat reactiile unui grup de indivizi sanatosi prin intermediul unei tehnici speciale, denumite microneurografie. Astfel, prin inserarea unui electrod de dimensiuni foarte mici intr-un nerv situat in antebrat, specialistii au putut detecta semnalele emise de mii de fibrele nervoase. Potrivit sefului echipei de lucru, Hikan Olausson, fiecare celula nervoasa are arondata o suprafata compacta de aproximativ un centimetru patrat din epiderma. Testele acestui studiu au inclus si folosirea unor examinari ale senzatiilor de placere si durere, inclusiv prin folosirea stimularii directe a pielii cu o perie speciala.
Astfel, specialistii au identificat fibrele nervoase C-tactil ca fiind cele stimulate atunci cand subiectii simteau o senzatie placuta. In momentul in care mangaierile erau mai lente sau mai rapide si participantii la studiu nu erau "placut atinsi", fibrele C-tactil nu erau stimulate. In urma acestor cercetatari s-a constat, de asemenea, ca fibrele C-tactil sunt situate in zonele cu par ale pielii, nu si in palma, de exemplu. De asemenea, expertii au ajuns la concluzia ca viteza de mangaiere la care oamenii au simtit placerea este aceeasi cu cea cu care o mama isi linisteste copilul sau cu care indragostitii isi arata afectiunea.
In general, se stie ca repectorii senzoriali situati in piele functioneaza diferit in cele 11 simturi distincte care compun atingerea. Specialistii sustin ca exista patru varietati principale ale simtului tactil prin atingere, de la perceptia luminii pina la profunda apasare in durere, iar distributia lor la nivelul pielii variaza pentru fiecare tip si cantitate. Reprezentarea senzorilor pentru atingere este insa foarte mare determinand uriase impresii psihice de tip afectiv. Totodata, exista diferente majore in ce priveste distributia receptorilor simtului tactil la nivelul de tranzitie intre piele si mucoase (piele interioara), cum ar fi buzele si nasul, asemenea pielii buricului degetelor.
Chiar si vindecarea organismului se realizeaza prin masaje specializate (reflexoterapie) ori atingeri cu ajutorul energiilor transmise prin palme (asa-numita tehnica terapeutica Reiki). Beneficiile atingerii au un rol major si in relatia dintre mama si copil, care incep inca de la concepere, cand fatul simte mangaierile desi este in burtica pana la nastere sau cand nou nascutul nu percepe prezenta celorlalti decat in urma atingerilor primite, ochii sai nefiind inca obisnuiti cu distingerea formelor fetei. De aceea, inca de la nastere, pediatrii recomanda noilor mamici sa initieza cat mai des contactul cu bebelusul lor, mai ales pana ce acesta isi dezvolta si celelalte simturi.