23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăGDPRCum combatem insomnia fără ajutorul medicamentelor

Cum combatem insomnia fără ajutorul medicamentelor

Cât de frecvent te auzi rostind “Am dormit foarte prost” sau, mai rău, “Nu am putut sa dorm deloc noaptea trecută”? Dacă te regăseşti în replicile acestea atunci poate ar trebui să te gândeşti serios dacă nu ai tulburări de somn grave, nu doar o simplă stare care nu ţi-a dat pace.

Insomnia este o problemă cu care se confruntă foarte multe persoane. De exemplu, potrivit unui studiu, anul trecut, un sfert dintre români sufereau de această afecţiune, cauzată de folosirea îndelungată a calculatorului sau a televizorului, cu precădere seara, înainte de culcare. Nu doar aceasta este cauza, însă. Consumul de cofeină, lucratul în pat, mâncatul în pat, consumul de alimente şi de băuturi cu sau fără cofeină cu mai puţin de o oră înainte de somn, stresul, problemele presante, o saltea uzată, etc – toate afectează somnul, ceea ce poate avea grave consecinţe asupra sănătăţii.

Cel mai des, insomnia se manifestă tranzitoriu. Este o tulburare care revine aleatoriu după perioade de somn normale. Chiar dacă vi se întâmplă rar, nu înseamnă că nu este o problemă.

Insomnia are şi o formă cronică. Aceasta se manifestă mai ales la persoanele foarte active. Ele nu se mai odihnesc, au un somn foarte uşor, adesea neregulat şi în timp nu mai depăşesc 3 sau 4 ore de somn pe noapte. Această problemă se agravează pe măsură ce trece timpul pentru că insomniacii deja devin speriaţi şi lipsa somnului este cauzată, de fapt, de teama că nu vor mai putea adormi.

Un lucru pe care puţini îl cunosc este acela că mersul la sală după orele de serviciu, adică după ora 18.00 sau 19.00, cu puţin timp înainte de somn, are un impact considerabil asupra organismului. Exerciţiile fizice generează energie şi stimulează corpul foarte mult, de aceea durează mult timp până muşchii se relaxează suficient pentru a putea adormi repede şi a avea un somn liniştit.

Cum combatem insomnia fără ajutorul medicamentelor

Primul răspuns la această întrebare ar fi: consumă alimentele potrivite. Laptele este un produs recomandat de specialişti în combaterea afecţiunilor de acest tip, pentru că el conţine un aminoacid important – triptofanul – care ajută la inducerea unei stări de somnolenţă. Nu doar laptele conţine acest aminoacid, ci şi iaurtul, brânza, bananele, mierea, oul sau alunele.

Evită pe cât posibile cinele grase, bogate în carbohidraţi, adică încearcă să nu consumi cartofi sau carne de porc seara şi nu le prepara picant. Este bine să nu mănânci nimic picant cu minim patru ore înainte de a merge la culcare.

Nu bea cafea sau sucuri bogate în cofeină şi evită ciocolata, ceaiul negru sau alcoolul. Chiar dacă pare ciudat şi în general alcoolul dă somnolenţă, acea noapte de după o petrecere nu va fi una uşoară. Te vei trezi des, te vei mişca foarte mult prin somn şi a doua zi cel mai probabil te vei confrunta cu o durere de cap. Dacă totuşi ai consumat alcool, bea şi apă pentru a-l dilua.

Tratamente naturiste

Încălzeşte o cană cu lapte şi amestecă în ea o linguriţă de miere şi puţină scorţişoară şi bea-l foarte repede înaite să te pui în pat. Dacă preferi ceaiul totuşi, atunci prepară o infuzie din 30 de grame de flori de hamei, 50 de grame de ovăz, 30 de grame de flori de soc şi 30 de grame de flori de primula.

Plantele recomandate în tratarea insomniei sunt: hameiul, ciuboţica cucului, mărarul, macul, păducelul, salcia, odoleanul, maghiranul, teiul şi urzica moartă. Bea o infuzie făcută din 15 grame de flori de ciuboţica cucului scufundate într-o cană de apă fiartă. Pune infuzia la răcit şi apoi strecoar-o. Ia câte o lingură de câteva ori pe zi, ultima cu minim jumătate de oră înainte de culcare.

În 200 de mililitri de apă clocotită pune o linguriţă de mac. Consumă una sau două linguri înainte de culcare. La fel se procedeară şi cu mărarul – la o lingură de seminţe de mărar sau de plantă pune 300 de mililitri de apă clocotită şi consumă câte 100 de mililitri de trei ori pe zi.

Un alt ceai benefic pentru persoanele care au tulburări de somn este cel preparat din 15 grame de mac uscat, 20 de grame de muguri de portocal, 20 de grame de levănţică şi 20 de grame de seminţe de mărar.

O metodă atipică este “perna de vise”. Umple o faţă de pernuţă cu 50 de grame de sunătoare, 50 de grame de conuri de hamei, 50 de grame de flori de tei, 50 de grame de rădăcină de valeriană şi 30 de grame de flori de levănţică. Mireasma inhalată te va linişti şi te vei odihni profund.

Asigură-te că dormitorul tău este corect aerisit şi că nu ai prea multe lucruri în el. De asemenea, dacă insomnia ta este înoţită de dureri de spate sau ale membrelor, atunci fii convins că salteaua ta nu este potrivită sau că s-a uzat şi e timpul să îţi cumperi una nouă. De asemenea, este recomandat să îţi plasezi patul spre nord şi cât mai departe de calorifer.

Obişnuieşte-te cu rutina. Impune-ţi ore fixe la care să mergi la culcare şi ore fixe de trezit. Astfel, îţi înveţi corpul să intre în starea de somnolenţă la aceeaşi oră zilnic. Renunţă la somnul de după amiază. Te va deregla.

Metoda Jacobson

Cunoscută şi ca relaxarea musculară progresivă, metoda Jacobson este o tehnică de detensionare eficienţă şi uşor de practicat de oricine. Metoda presupune să încordezi şi să relaxezi treptat principalele grupuri de muşchi, alternat, până când întregul tău corp nu mai are nici un muşchi contractat în el şi ajungi într-o stare de profundă relaxare.

Cele mai citite

România trece la ora de vară. În cât timp se adaptează organismul la noua schimbare

România trece la ora de vară în acest weekend, moment așteptat de milioane de români. Mai concret, în data de 31 martie (sâmbătă spre...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă