12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăGDPRCopiii expusi frecvent la radiografii au risc de cancer mai mare decat...

Copiii expusi frecvent la radiografii au risc de cancer mai mare decat adultii

» Expunerea la radiatii a copiilor pentru stabilirea diagnosticului trebuie facuta dupa protocoale de lucru bine stabilite, deoarece riscul de aparitie a cancerului la aceste varste fragede este de doua-trei ori mai mare decat la adulti.

Un articol publicat in revista romana de Bioetica, "Intre beneficiu si risc in expunerea la radiatii in scop de diagnostic medical al copiilor", atrage atentia ca expunerea medicala a copiilor la radiatii trebuie sa necesite o atentie deosebita, "deoarece reprezinta grupa de varsta cu cea mai mare radiosensibilitate, cu risc de inducere a cancerului de doua pana la trei ori mai mare decat la adult". Conform unui studiu efectuat la o sectie de anestezie si terapie intensiva si la sectia de pediatrie din cadrul celui mai mare spital din judetul Dolj in perioada 2005-2007, s-a constatat ca radiografia pulmonara se situeaza pe primul loc la toate grupele de varsta. Dozele incasate de copii au fost de trei pana la patru ori mai mari fata de nivelul de referinta. Grupul de autori – dr. Elena Dadulescu, de la Laboratorul de Igiena Radiatiilor Ionizante Dolj, fiz. Ioana sorop, fiz. Daniela Mossang, fiz. Corina Pera si medicii Emilia Patru, Dan Bondari si Elena Prejbeanu – a aratat ca, dintr-un total de 8.785 copii nascuti in perioada luata in studiu, 9,8% au efectuat cel putin o examinare radiologica.

 

Cel mai mare numar de examinari la un singur copil a fost 9. Copiii care prezinta complicatii clinice au o perioada mai lunga de spitalizare, ceea ce face ca numarul radiografiilor sa creasca. "Cel mai mare numar de radiografii pulmonare s-a efectuat la grupa de varsta 0-3 ani, scazand apoi semnificativ pentru urmatoarele grupe de varsta. Cauzele ar fi patologia mult mai diversificata a acestei grupe de varste, dar si obiceiul medicilor de a repeta mai multe examene inainte ca tratamentul prescris sa-si faca efectul", specifica autorii. In 2005, la grupa de varsta 0-3 ani s-au efectuat 1.755 de examinari, iar in 2007 – 1.579. La grupa de varsta 4-11 ani, in 2005 au fost efectuate 654 de radiorafii pulmonare, iar in 2007 doar 525. Numarul scade o data cu inaintarea copiilor in varsta, astfel ca in 2007 numarul de radiografii pulmonare la grupa 12-15 ani a ramas la 173.

 

Autorii au atras atentia ca echipamentele radiologice instalate atat in sectiile ATI pentru copii, cat si in sectiile de pediatrie "nu sunt special destinate radiologiei pediatrice si nu corespund din punct de vedere al cerintelor standardelor privind parametrii tehnici care au un rol foarte important in ceea ce priveste doza primita de pacienti".

» Responsabilitate colectiva
Autorii concluzioneaza ca realizarea unor protocoale de lucru la nivelul spitalului ar putea reprezenta o ocazie de imbunatatire a sistemului clinic si a procedurilor de lucru, ceea ce ar duce la cresterea calitatii ingrijirilor acordate pacientilor. De asemenea, fiecare medic trebuie sa inteleaga responsabilitatea sa, dar si cea colectiva, pentru asigurarea calitatii actului medical. Acest lucru ar duce la scaderea numarului de investigatii nejustificate.

Cele mai citite

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă