O dieta echilibrata trebuie sa tina seama de mediul geografic, de ocupatie sau varsta. Modul in care ne alcatuim alimentatia ne poate proteja de boli sau chira prelungi viata. Medicii le recomanda copiilor, dar persoanelor in varsta alimente simple si cat mai naturale.
Farm. dr. Ovidiu Bojor, presedintele "Planta Romanica", a spus ca in regiunile nordice si montane ale Romaniei, unde iarna dureaza cel putin sapte luni, consumul de grasimi animale, in special de porc, carnea si afumaturile, este in cantitati duble fata de cel al caror locuiesc in regiunile sudice. Regimul celor din sud este bazat aproape exclusiv pe uleiuri vegetale si pe o alimentatie mai mult vegetariana. Specialistul a remarcat ca si in ceea ce priveste bauturile alcoolice se constata ca in sud se prefera bauturile mai slabe, pe cand
in nord se prefera tariile. Farm. dr. Ovidiu Bojor a evidentiat ca persoanele care consuma bauturi dublu sau triplu distilate sunt mai putin expusi cirozei sau altor afectiuni hepatice si cardiovasculare decat cei care consuma regulat bauturi alcoolice slabe.
O explicatie ar fi ca, prin fermentatia primara sau printr-o singura distilare in bautura, raman alcooli grei (propilic, izopropilic, butilic, metilic etc.) care sunt mult mai hepatotoxici decat alcoolul etilic. Multe afectiuni acute si, in special, cronice la copii pot fi vindecate printr-o dieta adecvata si prin utilizarea plantelor medicinale. Se recomanda ca alimentele copiilor sa fie cat mai simple, cat mai naturale, evitand dulciurile rafinate (bomboane, ciocolata, prajituri, inghetata). De asemenea, copiii trebuie sa evite medicamentele artificiale, de sinteza si de semisinteza, care sunt corpuri
straine introduse intr-un organism plapand si prezinta un grad mare de toxicitate. Doctorul Bojor le recomanda varstnicilor o dieta alcatuita din alimente cat mai simple, usor digerabile, avand la origine cat mai multe fructe,
legume, seminte si cat mai putine grasimi si proteine animale,
inclusiv laptele si ouale, dar moderat.
RECOMANDARI
» MasticaTia
Inainte de inghitire, orice aliment trebuie mestecat de cel putin zece ori. In timpul mesei, trebuie alungate orice fel de ganduri, toata atentia concentrandu-se asupra mancarii.
» Masare
Dupa masa, stomacul trebuie masat circular, in sensul acelor de ceasornic de 20-30 de ori, apoi in sens invers.