Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a precizat într-un comunicat de presă că deficitul de personal medical calificat a ajuns la o cotă alarmantă.
„Considerăm că impunerea unor criterii de finanţare după forma de proprietate a serviciilor medicale, precum şi obligarea medicilor de a lucra, fie în sistem public, fie în sistem privat, nu vor avea nici un efect benefic pentru asigurarea stării de sănătate a populaţiei României. Adevăratele probleme ale sistemului sunt subfinanţarea, deficitul de personal calificat şi o legislaţie confuză care se pretează la interpretări şi care vulnerabilizează atât corpul medical, cât şi pacienţii”, afirmă preşedintele Colegiului Medicilor, în comunicat.
Colegiul Medicilor din România se arată, potrivit documentului dezamăgit de modul în care au fost direcţionate fondurile suplimentare: „este de neînţeles pentru membrii corpului medical cum statul român poate să găsească, cu eforturi, această sumă pentru firmele de medicamente, dar nu reuşeste să identifice 40 de milioane de euro pentru a permite dublarea salariilor medicilor rezidenţi”.
CMR avertizează, de asemenea, că măsurile ce urmează a fi luate nu vor face altceva decât sa alunge medicii români din ţară, prin urmare solicită noului Guvern Ponta să rezolva, aşa cum a promis, revendicările cuprinse în Declaraţia Adunării Generale a CMR din martie 2012 şi îşi arată în continuare disponibilitatea pentru un dialog pentru creşterea eficienţei sistemului de sănătate şi a calităţii actului medical.