-0.4 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeGDPRColegiul Medicilor Cluj cere demisia de onoare a preşedintelui CNAS

Colegiul Medicilor Cluj cere demisia de onoare a preşedintelui CNAS

Colegiul Medicilor Cluj i-a cerut premierului Boc să ia în considerare demisia de onoare a preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), ţinând cont de ultimele evenimente legate de acordarea asistenţei medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, relatează Mediafax.

Colegiul Medicilor a spus că măsurile propuse de preşedintele CNAS, Lucian Duţă, “nu au făcut altceva decât să destabilizeze, într-un mod periculos, întregul proces de acordare a asistenţei medicale în România”, potrivit unei scrisori deschise, transmisă astăzi lui Emil Boc.

“Toate aceste aspecte (măsurile propuse de CNAS) pun în pericol viaţa bolnavilor, creându-se o stare tensionată între cadrele medicale şi pacienţi”, se arată în documentul citat.

În ceea ce priveşte acuzaţiile aduse medicilor de familie, Colegiul Medicilor Cluj a menţionat că aceştia nu sunt în grevă, fiind zilnic la cabinet, în programul de lucru.

Motivul real al inacţiunilor medicilor de familie este lipsa cadrului legal, respectiv refuzul nejustificat al CNAS de a respecta cadrul legal în vigoare”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor Cluj consideră că CNAS “nu poate înlătura sau modifica dispoziţiile actelor normative în vigoare ori să decidă modificarea datei de intrare în vigoare a noului contract cadru, care trebuia să fie aplicabil la data de 1 ianuarie 2011”.

“În vederea reformării sistemului de sănătate din România, vă propunem subordonarea CNAS ori a serviciului medical din cadrul CNAS Ministerului Sănătăţii, într-o primă etapă, urmată de implementarea modelelor existente în ţările UE, acolo unde casele de asigurări de sănătate sunt adevărate societăţi de asigurare private, care reprezintă, în mod real şi efectiv drepturile pacienţilor”, se arată în scrisoarea deschisă a Colegiului Medicilor Cluj.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurăr de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a anunţat că aproape 10% dintre medicii de familie din mai multe judeţe respectiv, Dolj, Arad, Constanţa, Ilfov şi Bucureşti, au semnat contractele cadru, în prima zi, cu casele de asigurări de sănătate.

 

Cele mai citite

CM Handbal feminin: România a pierdut cu Germania 22-24, dar păstrează șanse matematice la calificare după ce Japonia a învins Danemarca cu 27-26

România a fost învinsă de Germania cu scorul de 24-22 (9-12), joi seara, la Herning (Danemarca), în Grupa a III-a principală a Campionatului...

CM Handbal feminin: România a pierdut cu Germania 22-24, dar păstrează șanse matematice la calificare după ce Japonia a învins Danemarca cu 27-26

România a fost învinsă de Germania cu scorul de 24-22 (9-12), joi seara, la Herning (Danemarca), în Grupa a III-a principală a Campionatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă