Cele mai mari pericole pentru vedere, ce pot duce în final chiar la orbire, sunt degenerarea maculară şi cataractă. O alimentaţie potrivită poate însă să le prevină, spun specialiştii. Nutrienţii care n-ar trebui să lipsească din dietă, pentru ca ochii să-ţi rămână sănătoşi, indiferent de vârstă, sunt Vitaminele C şi E, carotenoidele, betacarotenul, luteina, zeaxantina, acizii graşi omega 3, zincul, Vitamina B6, B9 (acidul folic sau folatii) şi B12.
Antioxidanţii, în special luteina, dar şi folatii sau Vitamina B6 reduc riscul de degenerare maculară şi cataractă, explică Jennifer K. Nelson, profesor de nutriţie la Mayo School of Health Sciences în Rochester, SUA. După cum scrie everydayhealth.com, citat de ziare.com, lista alimentelor prietenoase cu ochii conţine fructe şi legume, surse excelente de Vitamina C şi E, în special legumele verzi, cum ar fi spanacul, care vine şi cu un bonus constând în luteină.
La fel de bune sunt frcutele şi legumele galbene şi oranj, bogate în betacaroten şi zeaxantină, dar şi heringul, macroul, somonul, tonul, anşoa, păstrăv, care abundă în acizi graşi omega 3.
Carnea de vită, ouăle, mielul, laptele, arahidele, porcul şi cerealele integrale trebuie incluse, de asemenea, în alimentaţie graţie zincului conţinut, la fel ca şi bananele, puiul, fasolea, peştele de orice fel şi cartofii, pentru conţinutul de Vitamina B6. Citricele, ficatul, ciupercile, nucile şi mazărea sunt bogate în acid folic, iar lactatele şi carnea în Vitamina B12.
Specialiştii atrag atenţia că o cantitate prea mare de carbohidraţi rafinaţi, cum ar fi orezul alb, pâinea albă sau pastele cresc riscul apariţiei degenerării maculare. Aceste alimente au şi un indice glicemic mare, ceea ce înseamnă că sunt convertite rapid în glucoză sau zahăr, în sânge. Aşa că alege pâinea şi pastele din cereale integrale, iar orezul să fie brun.