2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăGDPRCe aduce nou legea sănătăţii pentru medicii de familie şi spitale

Ce aduce nou legea sănătăţii pentru medicii de familie şi spitale

Deşi ar fi trebuit să prevadă schimbări fundamentale în domeniul medicinei de familie şi al spitalelor şi să impună reguli clare de sancţiuni şi control, proiectul la care s-a lucrat mai bine de un an are încă multe scăpări, motiv pentru care mai rămâne trei luni în dezbatere publică.

 

Noua Lege a sănătăţii, afişată ieri pe site-ul Ministerului Sănătăţii, ar trebui să reorganizeaze medicina de familie, modul în care funcţionează spitalele, precum şi sistemul asigurărilor de sănătate.

De asemenea, ar trebui să prevadă foarte clar care sunt drepturile asiguraţilor şi de ce servicii beneficiază aceştia contra sumelor pe care le virează lunar la bugetul sănătă-ţii. „Acest capitol privind drep-turile asiguraţilor a rămas evaziv. Se vorbeşte mai degrabă despre obligaţiile lor. Pacientul nu este pus în centrul sistemului. Se prevăd mai degrabă drepturi pentru in-sti-tuţii decât pentru pacient, ba, mai mult, se înfiin-ţează instituţii noi, precum ANCIS (Agenţia Naţională de Calitate şi Informaţii în domeniul Sanitar), făcută de funcţionari pentru funcţinari”, comentează economistul Valeriu Todiraşcu, unul dintre criticii noului proiect de lege.

Partea bună este că medicii de familie vor avea în 2012 un buget mai mare cu 15% faţă de anul acesta. Acest segment nu a beneficiat niciodată de mai mult de 10% din bugetul CNAS şi trebuia reformat, având în vedere situaţia dezastruoasă din mediul rural.

Ce presupune reorganizarea medicilor de familie

Noua lege permite consiliilor locale să angajeze medici şi să-i finanţeze. De asemenea, s-au prevăzut bugete pentru asis-tenţi comunitari şi asistenţi sociali care vor merge în sate să ofere consiliere. O altă noutate este că pentru a fi medic de familie nu va mai fi nevoie de o listă obligatorie de pacienţi. Noua lege nu arată însă cum vor fi finanţaţi medicii.

Partea proastă este că fondurile suplimentare nu vor fi de ajuns pentru dotări, mai ales că se prevăd programe noi de sănătate, cum ar fi cel de testare a femeilor contra cancerului de col uterin.  „Finanţarea ne-a fost tăiată în ultimii doi ani şi cu suplimentarea de acum acoperim pierderile de dinainte”, a declarat medicul de familie Remus Lupu.

Partea bună este că unele dintre spitale se vor putea organiza ca fundaţii sau societăţi comerciale pentru a-şi atrage fonduri private.

Care sunt schimbările în organizarea spitalelor

„Această modificare schimbă masiv modul de operare a spitalelor. Va exista posibilitatea de a accesa fonduri din piaţa privată”, susţine profesorul Cristian Vlădescu, care a participat la elaborarea legii.

Partea proastă este că noua lege nu prevede în detaliu modul în care vor fi controlate unităţile sanitare care rămân în tutela statului. „Spitalele vor putea continua să acumuleze datorii, iar asta va duce la falimentarea unor unităţi sanitare care ar putea fi preluate la un preţ mult sub cel al pieţei de operatorii privaţi”, arată specialiştii FMI. Despre acest aspect, profesorul Vlădescu susţine că a fost vorba despre o intrepretare greşită a legii, din cauza unor erori în traducere.

Introducerea asigurărilor private de sănătate

Partea bună este că vor intra asigurările private, ceea ce teoretic ar trebui să însemne servicii mai bune pentru pacienţi. Cei care aleg să se asigure complementar la asiguratorii privaţi contra unei sume de 10 euro pe lună vor beneficia de mai multe servicii (ex. ecografii mai sofisticate), vor putea să-şi facă o programare mai devreme la un anumit medic sau atunci când se internează să aleagă o rezervă în locul unui salon obişnuit.

Partea proastă este că pe piaţă ar putea activa doar patru operatori privaţi, ceea ce ar putea restrânge concurenţa şi da naştere unor practici de cartel. Potrivit noii legi pentru a putea intra pe piaţă, un asigurător privat trebuie să fi încheiat poliţe pentru cel puţin un milion de asiguraţi, iar valoarea totală a primelor să fie de cel puţin 250 de milioane de euro. „Vrem să fim siguri că nu vor exista societăţi care după ce vor încasa banii de la cetăţeni vor fugi cu ei”, a declarat Nicolae Duţă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul MS.  Text Box:

Cele mai citite

Situație grea în Kursk pentru armata ucraineană. A pierdut 40% din teritoriul pe care-l controla din vară

Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în luna august, după...

Alegeri prezidențiale 2024: Peste 53.000 de români au votat deja în străinătate până sâmbătă dimineață

Votul pentru alegerile prezidențiale din 2024 a început vineri în cele 951 de secții organizate în străinătate. Românii aflați în afara granițelor pot vota...

Situație grea în Kursk pentru armata ucraineană. A pierdut 40% din teritoriul pe care-l controla din vară

Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în luna august, după...
Ultima oră
Pe aceeași temă