4.4 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeGDPRCancerul de colon muşcă mai tare din bărbaţi

Cancerul de colon muşcă mai tare din bărbaţi

 

Din acest motiv, ei ar trebui să facă teste pentru depistarea bolii la 45 de ani, iar femeile la 50, potrivit unui studiu austriac.

 

Bărbaţii sunt mult mai predispuşi decât femeile să aibă leziuni precanceroase, polipi sau adenom la nivelul colonului, şi asta chiar de la vârste fragede, arată un studiu austriac citat de USA Today. Astfel, la bărbaţi riscul este de 24,9%, în timp ce la femei este de 14,8%. Studiul a inclus peste 44.000 de austrieci care au participat la programul naţional de colonoscopie, cu vârsta medie de 60 de ani. 1.600 dintre aceştia aveau vârsta sub 50 de ani. Cercetătorii au depistat polipi la 34% din persoanele testate, cancer de colon la 0,4% din eşantion şi cancer rectal la 0,2% din populaţia studiată. 

Atunci când polipii sunt identificaţi la colonoscopie, ei pot fi extirpaţi înainte să aibă timp să se transforme în cancer. Aproape 19% din bărbaţii cu vârsta între 50 şi 54 de ani aveau polipi, în timp ce ponderea în rândul femeilor de aceeaşi vârstă a fost de 11%. „Bărbaţii ar trebui să facă o colonoscopie la vârsta de 45 de ani, iar femeile la 50″, afirmă Monica Ferlitsch, profesor la Medical University of Vienna, al cărei studiu a fost publicat în Journal of the American Medical Association. Recomandările acuale privind screeningul pentru cancerul colorectal prevăd ca acestea să fie făcute la vârsta de 50 de ani atât la bărbaţi, cât şi la femei.

Ce spun criticii

David Bernstein, şeful secţiei de gastroenterologie de la North Shore University Hospital din Manhasset, spune însă că nu este cazul să se modifice recomandările privind vârsta de testare. „Studiul este foarte interesant şi foarte bine făcut, dar am multe dubii în legătură cu modificarea acestor recomandări.

Au fost luate în calcul foarte puţine persoane sub vârsta de 50 de ani în cadrul acestei cercetări”, afirmă specialistul, în opinia căruia mai sunt necesare şi alte studii pe această temă.  

Cele mai citite

Pensiile speciale pentru primari ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie 2024 ar urma să intre în vigoare legea care acordă pensii speciale primarilor, viceprimarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene. Se...
00:01:02

VIDEO. Corpurile alpiniștilor uciși în erupția din Indonezia au fost recuperate

Autoritățile au declarat că au recuperat încă opt cadavre din craterul muntelui Marapi și că alte 10 persoane sunt în continuare date dispărute, după...

Semnal de alarmă tras de medici! Urmează o epidemie în România

Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la un început de o epidemie de rujeolă. Specialiștii susțin că poate da complicații neurologice foarte...
Ultima oră
Pe aceeași temă