1.2 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeGDPRCafeaua te face mai fericit. Vezi de ce!

Cafeaua te face mai fericit. Vezi de ce!

Un grup de cercetători a descoperit că femeile care breau cel puţin patru căni de cafea în fiecare zi sunt de două ori mai puţin predispuse la depresie, iar cele care beau două sau trei căni de cafea sunt cu 15% mai puţin predispuse la depresie.

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au comparat consumul de cafea cu riscul de apariţie a depresiei în cazul a peste 51000 de femei pe o perioadă de zece ani. Cercetătorii nu au cercetat efectul consumului de cafea în cazul bărbaţilor, însă alte studii afirmă că efectul este similar.

Rezultatele cercetării sunt publicate în Jurnalul Asociaţiei Americane de Medicină.

Cofeina are acelaşi efect ca cel al pilulelor antidepresive care eliberează hormonii responsabili cu blocarea secreţiei de serotonină în organism, au declarat cercetătorii. De asemenea, cofeina creşte senzaţia de bine şi ne oferă energie pentru o perioadă mai mare de timp.

Cercetătorii le-au întrebat pe femei ce cantitate de ceai beau în fiecare zi, câtă ciocolată şi cât alcool consumă şi dacă obişnuiesc sau nu să facă exerciţii fizice.

Cafeaua are cea mai mare influenţă în reducerea riscului de apariţie a depresiei, spre deosebire de cafeaua decoifinizată, care nu are nici un efect.

Dr Michel Lucas de la Şcoala Harard de Sănătate Publică din Boston a declarat: „Rezultatele noastre confirmă efectul cofeinei asupra riscurilor de apariţie a depresiei. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma în totalitate aceste descoperiri şi pentru a determina dacă s-ar putea dezvolta un eventual tratament pe bază de cofeină pentru vindecarea pacienţilor cu depresie“.

Un studiu finlandez a dus anul trecut la aceleaşi rezultate în cazul bărbaţilor. Însă femeile sunt mult mai vulnerabile în faţa depresiei decât bărbaţii, iar cifrele arată că o femeie din şapte va suferi de depresie într-un anumit moment al vieţii.

Un grup de cercetători germani au descoperit luna trecută că femeile sunt, în prezent, de două ori mai predispuse la depresie decât în urmă cu 40 de ani, deoarece ele încearcă mult mai mult acum să facă faţă atât în familie, cât şi în carieră.

Cafeaua ajută la prevenirea apariţiei sau la îmbunătăţirea stării de sănătate a bolnavilor de cancer de prostată, gută sau Alzheimer, şi poate creşte performanţele cerebrale.

Însă efectele benefice dispar în condiţiile în care cantitatea consumată este prea mare.

De asemenea, femeile însărcinate sunt sfătuite să nu bea mai mult de două căni de cafea pe zi pentru a reduce riscurile de apariţie a unui avort spontan sau riscurile de naştere a unui copil subponderal.

Cele mai citite

Polițiștii anunță proteste la Ministerul de Finanțe, la Ministerul de Interne și la Guvern. Ei cer aplicarea “în integralitate” a Legii Salarizării

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) organizează acțiuni de protest, începând din ziua de luni, 11 decembrie 2023, solicitând să se aplice...

Aproape 80% dintre românii aflaţi în străinătate şi-au rezervat zboruri spre România, de sărbători

Opt din zece români din Diaspora (79%) şi-au planificat zborurile spre România, între 15 şi 31 decembrie, pentru a petrece sărbătorilor de iarnă, arată...

Consiliul politic național al PSD se reunește mâine

Consiliul Politic Național al PSD se reunește luni pentru a stabili strategia electorală a partidului în anul electoral 2024. Liberalii au decis să nu aibă...
Ultima oră
Pe aceeași temă