Boala este de fapt un dezechilibru ce se instaleaza in complexul microcosmos al organismului uman. De regula, la baza ei sta o perturbare energetica. "Aceasta se manifesta la un moment dat si determina fie doar simptome functionale, fara sa fie pusa in evidenta nici o leziune de organ sau tesut, fie, daca a existat o cauza persistenta, apar boli organice, de exemplu un ulcer duodenal", a explicat dr. Mihaela Hanganu, medic primar boli interne, specialist ecocardiografie si homeopatie la Policlinica Militara Buzau.
Specialistul considera ca este artificial sa ne legam de numele bolii pentru a o trata. Fiecare om se naste cu un bagaj genetic, cu o mostenire de la parintii sai. Va mosteni anumite predispozitii morbide, adica anumite zone slabe ale organismului sau, care la un moment dat se pot decompensa si pot determina boala. Exista deci o sensibilitate individuala pentru a dezvolta anumite maladii. Dar acestea nu se produc decat daca exista factori de agresiune care depasesc capacitatea de aparare si mecanismele adaptative ale organismului. Boala nu este altceva decat un mesaj codificat, informatie pe care organismul o ofera in speranta ca va fi ajutat eficient. Boala, de fapt simptomele ei alcatuiesc un limbaj propriu fiecarui organism, limbaj ce trebuie descifrat si actionat in mod individualizat pentru corectarea perturbarii produse, pentru a aduce ordine in haosul creat. "De aceea homeopatia este o metoda salutara de tratament, ea individualizeaza tratamentul bazandu-se pe totalitatea simptomelor particulare ale organismului perturbat, are capacitatea de a descifra codul fiecarui organism bolnav. Fitoterapia, prin multitudinea de substante continute intr-o planta, actioneaza combinand mai multe din principiile terapeutice enuntate: similitudinea si contrariile. Substantele continute in plante se gasesc si in doze ponderabile, dar si ca urme, ca doze infinitezimal de mici, asemenea celor din homeopatie", a mai explicat dr. Mihalea Hanganu. Exista deci o perturbare unica, primordiala, a fortei vitale, care se manifesta in mod diferit de la individ la individ sau la acelasi individ in diferite momente ale existentei sale, la diferite niveluri ale organismului, luand infatisarea diverselor boli.
Controale repetate
Daca organismul este rezistent, daca are o imunitate buna, nu va rezona cu factorul perturbator si nu se va imbolnavi. Este foarte important de retinut ca tratamentele naturale dureaza perioade lungi de timp. Durata tratamentului este dictata de vechimea bolii, de gravitatea ei, de durata tratamentelor medicamentoase urmate si de gradul lor de toxicitate. Tratamentul este strict individualizat pentru fiecare bolnav. Necesita controale repetate la intervale care variaza in functie de bolnav si de evolutia afectiunii sale, cam la 1-3 luni. Controalele pot fi dictate direct de starea pacientului, efectuandu-se ori de cate ori este nevoie.
Ce ne face rau
Alimentele semipreparate sunt bogate in substante chimice, aditivi, colesterol, trigliceride, intr-un cuvant grasimi, proteine animale, toate extrem de periculoase pentru sanatate, mai ales daca sunt consumate in cantitati mari. Dulciurile concentrate rafinate suprasolicita pancreasul, determinand diabet zaharat, impreuna cu colesterolul si trigliceridele provocand sindrom metabolic, cresterea grasimilor din sange si depunerea lor pe peretii veselor de sange, inclusiv pe vasele inimii. Alimentele semipreparate, prin aditivii continuti, suprasolicita ficatul, care este nevoit sa detoxifice si sa elimine substantele chimice. Alimentatia dezechilibrata, cu mese neregulate si abundente, mai ales seara, la culcare, afecteaza starea de sanatate. Nu in ultimul rand, medicamentele de sinteza, administrate fara discernamant, fac mult rau organismului. Respectand aceste principii de viata sanatoasa, putem sa traim mult si fara probleme prea grave de sanatate .
Organismul slabit
"In concluzie, pentru ca boala sa se produca, este nevoie de un organism receptiv slabit si de un factor de agresiune, care poate fi biologic (bacterii, virusuri, ciuperci), fizic (frig, umiditate, caldura excesiva, curent de aer), psihoemotional (deces, despartire, nemultumire, tristete etc.)", a mai explicat dr. Mihaela Hanganu.
Trucuri pentru pastrarea sanatatii
"Trebuie in primul rand sa fim echilibrati spiritual, sa fim mai buni, mai iubitori si sa ne intelegem pe noi insine. Gandurile si emotiile pozitive trebuie sa ne calauzeasca in viata, chiar daca exista obstacole si necazuri. In general este important sa avem o viata echilibrata, sa respectam o igiena a vietii, a alimentatiei", a precizat dr. Hanganu. Multiplele agresiuni alimentare, aerul poluat, apa cu calitati indoielnice, consumul excesiv de medicamente, sedentarismul sunt tot atatea cauze de dezechilibru pentru organism. O alimentatie cat mai naturala cu putinta, bogata in legume, fructe, cereale integrale, peste aduce principii alimentare suficiente pentru un cat mai bun randament al organismului.