5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeGDPRBărbaţii fumează de două ori mai mult decât femeile

Bărbaţii fumează de două ori mai mult decât femeile

Un bărbat fumează, în medie, cât două femei, conform rezultatelor Eurobarometer Report realizat de Comisia Europeană. Acelaşi studiu citat de Agerpres indică faptul că, în România, peste o treime din bărbaţi sunt fumători (37,6%), pe când doar 12,5% dintre femei fumează.

 

Pe de altă parte, specialiştii atenţionează că dependenţa de tutun la femei este mai puternică decât la bărbaţi. Astfel, conform cercetărilor realizate de Universitatea de Medicină din Hong Kong, femeile renunţă mai greu la fumat decât bărbaţii.

Dificultatea se datorează faptului că femeile apelează la ţigară în momente încordate când aceasta este transformată, la nivel psihic, într-un sprijin pentru depăşirea stresului şi a depresiei.

”Este dovedit că incidenţa cazurilor de fumat este mai mare în rândurile bărbaţilor, iar România nu face excepţie. Totuşi, femeile renunţă mai greu la acest obicei din motive de ordin emoţional. În special femeile tinere sunt cele mai afectate de acest viciu. Ajutorul de specialitate din partea unui medic este absolut necesar în cazul renunţării la fumat”, a declarat preşedintele Societăţii Române de Pneumologie şi a Reţelei pentru Prevenirea Fumatului în România, prof. dr. Dumitru Mihălţan.

Mai mult, studiile de profil, realizate în ultimii 20 de ani, arată că femeile fumătoare sunt mai vulnerabile în faţa cancerului şi a bolilor respiratorii decât bărbaţii fumători. De asemenea, conform Eurobarometer Report, moartea cauzată de fumat poate fi evitată dacă se iau măsuri eficiente din timp.

Raportul mai arată şi faptul că, în Europa, Grecia ocupă primul loc ca procentaj de fumători – 42%, pe când în România, 36% din populaţie este fumătoare.

Cele mai citite

Armata israeliană a anunțat că e gata să reia atacurile în Gaza

Armata israeliană a declarat că este gata să reia luptă cu militanţii din mişcarea islamistă Hamas în Fâşia Gaza "la orice oră"."Suntem pregătiţi pentru...
00:00:48

VIDEO. Atac israelian asupra unei case din Rafah

Palestinienii din sudul Fâșiei Gaza s-au grăbit vineri (1 decembrie) să salveze copii și alte persoane rănite în urma unui atac israelian asupra unei...

Mesajul selecționerului Edi Iordănescu de Ziua Națională a României

Selecționerul echipei naționale de fotbal, Edi Iordănescu, a transmis un mesaj emoționant cu ocazia Zilei Naționale a României. În mesajul publicat pe site-ul Federației Române...
Ultima oră
Pe aceeași temă