Miturile despre mâncare există cam de pe vremea când oamenii au conştientizat ceea ce mănâncă. E drept că au fost promovate cu succes de vecine şi alte fiinţe mereu preocupate de sănătatea celorlalţi. Aşa s-a ajuns la dictoane de genul „bananele îngrăşa” sau „margarina e mai bună decât untul”, lista putând continua oricât. Portalul Parade, monitorizat de ziare.com, le-a adunat pe cele mai comune dintre ele, desfiinţându-le.
E mai bine să mănânci de 6 ori pe zi câte puţin decât să stai la masă de doar 3 ori! Incorect! Atâta vreme cât alegerile tale în materie de alimente pentru întreagă zi sunt sănătoase şi nu prea bogate din punct de vedere caloric, îţi poţi adapta mesele aşa cum doreşti.
În realitate, majoritatea covârşitoare a oamenilor preferă o masă mai cuprinzătoare şi un număr mai mic de meşe pe zi, de cele mai multe ori din cauza programului. Nu e nicio problemă dacă te numeri printre aceştia, atât timp cât îţi ţii numărul caloriilor sub control şi nu stai mai mult de 4 – 5 ore fără să mănânci.
Altfel, rişti ca nivelul zahărului din sânge să scadă până la cote periculoase, iar tu nu vei avea parte de energie pentru desfăşurarea activităţilor, vor apărea durerile de cap şi vei fi tentat să mănânci peste măsură când ţi se oferă ocazia. Gustările sunt o soluţie, cu condiţia să fie vorba despre fructe, iaurt fără grăsimi sau chiar morcovi.
Fructele şi legumele proaspete sunt mai nutritive decât cele congelate. Fals! Se poate chiar să ai parte de mai mulţi nutrienţi din cele îngheţate decât din cele proaspete, aşa cum se poate că legumele la borcan să fie mai bune decât cele proaspete. Şi asta pentru că legumele şi fructele „proaspete” pe care le-ai cumpărat de la magazinul din colţ pot fi ţinute mult până ajung la ţine.
După ce sunt culese, pot trece câteva zile până când sunt sortate, ambalate şi apoi transportate. În tot acest timp, fluctuaţiile de lumina şi temperatură pot lipsi fructele şi legumele de nutrienţi importanţi, precum Vitamină C şi folatii.
Cafeaua decafeinizată nu are cafeină. Greşit! Mai multe studii au arătat că diferitele tipuri de cafea aşa-zisă fără cafeină conţin în realitate cafeină, chiar dacă puţină, putând face rău celor cu o astfel de sensibilitate. Dacă plănuieşti să te culci devreme sau suferi de insomnie, uită de cafea, chiar şi decafeinizată, şi bea o ceaşca de ceai fără cafeină.
Margarina e mai bună decât untul. Deloc! Untul conţine grăsimi saturate care, consumate în exces, pot ridica valorile colesterolului rău şi mari riscul de boli de inimă. Tocmai de aceea, mulţi aleg margarină în defavoarea untului.
Problema e însă că margarina conţine grăsimi de tip trans, care cresc nivelul colesterolului rău şi îl micşorează pe cel bun.
Bananele îngraşă. Greşit! O banană de mărime medie are doar 105 calorii – ar trebui să mănânci în jur de 5 pentru a ajunge la cumulul de calorii al unei felii generoase de pizza. În plus, bananele sunt o sursă bună de fibră, magneziu şi potasiu, toate având capacitatea de a ţine sub control tensiunea arterială.
Tot bananele sunt şi o bună sursă de Vitamina B6, care întăreşte sistemul imunitar. Iar avantajul e că sunt „porţionate” natural, uşor de transportat şi nu trebuie depozitate la frigider.
Prin gătire, legumele îşi pierd vitaminele. În niciun caz! În realitate, prin gătirea legumelor se pastreaza capacitatea organismului de a absorbi nutrienţii. De exemplu, fitonutrientul licopen, un nutrient care lupta cu cancerul, devine mai puternic când roşiile sunt gătite sau transformate în sos.
Totuşi, legumele nu trebuie răsfierte, timpul de preparare trebuind să fie menţinut la minimum.