1.9 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeGDPRAvem mai multi prematuri decat media UE

Avem mai multi prematuri decat media UE

O treime dintre decesele infantile din lume sunt puse pe seama subnutritiei, conform rezultatelor unor studii straine. In Romania nu exista copii cu forme severe de malnutritie, insa ne situam peste media UE  in cazul copiilor prematuri.
Conform unui studiu aparut in revista britanica Lancet, peste o treime din decesele inregistrate anual, in lume, in randul copiilor cu varste sub 5 ani, adica 3,5 milioane sunt provocate de subnutritia materna si infantila. Subnutritia, una dintre formele malnutritiei, implica greutate corporala scazuta, intarziere in dezvoltare, deficit de minerale si vitamine esentiale. "Cel mai bine este sa se actioneze in perioada care cuprinde debutul sarcinii si pana ce copilul implineste 2 ani. Dupa varsta de 2 ani este deja tarziu sa se ia masuri pentru ca subnutritia a afectat deja in mod ireversibil dezvoltarea copilului", a subliniat  Richard Horton, redactorul-sef al revistei Lancet.

Dr. Alin Stanescu de la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului "A. Rusescu" a declarat ca in Romania nu exista cazuri majore de malnutritie. "Conform ultimului studiu realizat in 2004, procentul copiilor prematuri nascuti in Romania fie cu greutate mai mica din cauza subnutritiei mamelor, fie nascuti inainte de termen, este mai mare decat media stabilita in Uniunea Europeana, adica 7-8% fata de 6%, cat este rata in UE. Ponderea prematurilor in cadrul mortalitatii infantile este relativ mare, de aproximativ 40%", a mai spus dr. Alin Stanescu.
Procentul copiilor cu varsta de pana la 1 an cu anemie provocata de carenta de fier este de pana la 50%. Conform dr. Alin Stanescu, principalele masuri ce trebuie luate pentru scaderea numarului de copii anemici se refera la: intervalul intre doua sarcini trebuie sa fie de 2-3 ani pentru a da posibilitatea refacerii organismului mamelor; realizarea ingrijirilor natale de calitate (investigatii, dar si suplimente de fier si acid folic pentru buna dezvoltare a fatului); alimentatia naturala a sugarului.
De asemenea, studiul din revista Lancet releva faptul ca luarea de masuri in ceea ce priveste alimentatia mamei si a copilului ar putea determina reducerea cu 25% a deceselor infantile in cele 36 de tari cele mai afectate de aceasta problema.
Conform specialistilor, cele doua strategii cele mai eficace in momentul de fata pentru reducerea mortalitatii infantile sunt: incurajarea alaptarii si aportul de suplimente cu vitamina A.

» Cifre Ingrijoratoare

"80% dintre copiii care sufera de subnutritie traiesc in doar 20 de tari", a subliniat Richard Horton. Printre tarile care necesita actiuni urgente de eradicare a subnutritiei se numara Birmania, Uganda, India si Africa de Sud.

» Efecte ireversibile

Printre efectele ireversibile se numara inaltimea mica la varsta adulta, un nivel de studiu si de salarizare modeste si, in cazul femeilor, nasterea unor copii cu greutate mica.

Cele mai citite

Păcatele lui Kissinger

„Despre morți, numai de bine” – ne îndeamnă un vechi obicei creștin. Ca unii care i-am lăudat lui Henry Kissinger abilitățile diplomatice, în strategia...

Păcatele lui Kissinger

„Despre morți, numai de bine” – ne îndeamnă un vechi obicei creștin. Ca unii care i-am lăudat lui Henry Kissinger abilitățile diplomatice, în strategia...

Imprimantele – la ce trebuie să fim atenți în activitatea noastră

Imprimantele au devenit un pilon central în mediul de lucru contemporan, fiind unelte esențiale în procesele de birou, în special într-o lume în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă