3 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăGDPRAtenţie la complicaţiile diabetului! Neuropatia are efecte IREVERSIBILE

Atenţie la complicaţiile diabetului! Neuropatia are efecte IREVERSIBILE

Aproximativ 65% dintre persoanele care au diabet zaharat suferă de neuropatie diabetică, dar, din păcate, această complicaţie a diabetului este mult subdiagnosticată. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât efectele neuropatiei diabetice sunt, de cele mai multe ori, ireversibile.

Neuropatia diabetică este cea mai frecventă complicaţie a diabetului zaharat. Aceasta afectează sistemului nervos periferic şi vegetativ, sistemul digestiv, sistemul cardiovascular, dar şi sistemul uro-genital şi poate avea consecinţe grave şi ireversibile. Educaţia pacientului şi munca în echipă a medicilor specialişti sunt esenţiale în prevenirea, întârzierea apariţiei şi încetinirea evoluţiei neuropatiei diabetice, în condiţiile în care această complicaţie nu poate fi vindecată.

„Din păcate, multe dintre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat cunosc doar o parte din complicaţiile şi consecinţele acestei afecţiuni. Din acest motiv, o atenţie deosebită trebuie să cadă pe educaţia terapeutică în diabet. Iar educaţia înseamnă cunoaştere şi informare. Doar aşa se pot depista precoce complicaţiile diabetului zaharat care, din neglijenţă, pot chiar costa viaţa unui om”, a declarat conf.univ.dr. Ioan Vereşiu, în cadrul Simpozionului Internaţional NeuRODiab.

Pacienţii cu diabet trebuie să ştie că neuropatia este asimptomatică la început, însă o dată cu trecerea anilor afectarea nervoasă se poate agrava şi astfel pot apărea diferite simptome, cum ar fi durere, amorţeală, furnicături la nivelul picioarelor sau ale altor organelor afectate de boală.

Cele mai frecvente semne şi simptome ale neuropatiei diabetice sunt:

1. nervos periferic şi vegetativ: amorţeală, înţepături, arsură, durere, contracţii musculare, scăderea sensibilităţii, iniţial a celei termice şi dureroase, scăderea forţei musculare
2. sistemul digestiv: greaţă, vărsături, balonare, diaree, constipaţie
3. sistemul cardio-vascular: hipotensiune ortostatică, însoţită de ameţeală şi transpiraţii
4. sistemul renal: probleme la urinat
5. sistemul genital: disfuncţie erectilă, uscăciunea vaginului.

Peste 50% din pacienţii cu diabet zaharat fac un anumit tip de neuropatie la un anumit moment. Cel mai mare risc îl au persoanele în vârstă care au diabet de peste zece ani. De aceea, pacienţii trebuie îşi controleze glicemia şi să îşi monitorizeze cu atenţie starea de sănătatea pentru a anunţa rapid medicul diabetolog dacă observă anumite semne sau simptome ale neuropatiei.

Tratarea şi monitorizarea neuropatiei diabetice implică o muncă într-o echipă multidisciplinară care include diabetologul, cardiologul, neurologul, urologul, nutriţionistul, medicul de familie şi uneori chirurgul. Cu toţii trebuie să colaboreze pentru ca persoana diagnosticată cu neuropatie diabetică să nu ajungă la invaliditate sau chiar la pierderea vieţii.

Problemele impuse de diagnosticarea şi tratamentul neuropatiei diabetice au dus la înfiinţarea Societăţii de Neuropatie Diabetică. Astfel, organizaţia cuprinde diabetologi, neurologi, chirurgi, internişti, endocrinologi, cardiologi, medici de familie şi de alte specialităţi care au legatură cu neuropatia diabetică.

„Societatea de Neuropatie Diabetică se bazează pe o colaborare interdisciplinară şi pune accent pe importanţa programelor de educaţie medicală în rândul specialiştilor implicaţi în diagnosticarea şi tratarea neuropatiei diabetice, precum şi pe necesitatea informării persoanelor predispuse la neuropatie diabetică şi sprijinirea celor care se confruntă deja cu această afecţiune”, a declarat prof.univ.dr. Amorin Popa, preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică.

Societatea de Neuropatie Diabetică îşi propune să dezvolte programe prin care să ofere grijă şi tratament persoanelor cu neuropatie diabetică. Un alt obiectiv al societăţii este acela de a încuraja găsirea de resurse pentru cercetări în domeniu, înţelegerea cauzelor neuropatiei diabetice şi dezvoltarea de terapii cât mai eficiente.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă