Varstnicii nu ar trebui sa se fereasca de greutati atunci cand aleg sa faca miscare, pentru ca s-a dovedit ca acestea ii ajuta sa-si duca la indeplinire sarcinile de zi cu zi si le mareste concentrarea. Un studiu realizat de Universitatea British Columbia din Canada a scos la iveala ca antrenamentul cu greutati, de cateva ori pe saptamana, reduce declinul mental asociat cu imbatranirea, relateaza publicatia The Telegraph, citata de ziare.com. In cadrul experimetului, un grup de femei cu varsta medie de 70 de ani a fost rugat sa se antreneze cu greutati o data sau de doua ori pe saptamana.
Un grup similar a mers la un alt fel de antrenamente, concentrandu-se pe tonifiere si exercitii de intindere, pentru aceeasi perioada de timp. La sfarsitul anului de antrenament, s-a aratat ca cele din primul grup ajunsesera sa mearga mult mai repede decat cei din grupul "rival", aceasta abilitate micsorand si riscul de moarte timpurie. Pana acum se stia ca benefice varstnicilor sunt inotul si plimbarea, despre care s-a aratat ca ajuta la o buna functionare a creierului. Insa cercetatorii au vrut sa vada daca greutatile au vreun impact asupra creierului lor, mai ales tinand cont de faptul ca multi seniori au probleme in a se deplasa.
Studiul publicat de Arhivele Medicinei Interne a mai aratat ca femeile care au facut antrenamente cu greutati s-au descurcat cu 13% mai bine la testele cognitive, care au urmarit concentrarea, si si-au imbunatatit abilitatea de a duce la bun sfarsit sarcini curente. Nu s-a observat insa nicio schimbare in ceea ce priveste memoria pe termen scurt.