3.6 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeGDPRAgenţia Naţională de Transplant, în pericol de desfiinţare

Agenţia Naţională de Transplant, în pericol de desfiinţare

Bolnavii din România a căror viaţă depinde de un transplant de organe ar putea avea şanse minime de supravieţuire, deoarece Agenţia Naţională de Transplant (ANT) este în pericol de desfiinţare din cauza reducerii considerabile a personalului, potrivit realitatea.net, informează NewsIn.

Surse din cadrul instituţiei au declarat că ANT se află în pericol de desfiinţare după ce personalul s-a redus considerabil, iar în sistemul de stat nu se mai pot face angajări.

“Agenţia ar putea să nu mai existe. Am rămas puţini, mai sunt doar patru medici care trebuie să acopere toată ţara, şi dacă unul dintre ei îşi va da demisia, plecăm cu toţii. Nu avem ce să facem, nu se poate lucra în asemenea condiţii”, au spus surse din interiorul ANT.

Instituţia nu mai funcţionează la cote maxime după scandalul cu traficul de ovule de la Clinica Sabyc. În iulie 2009 procurorii DIICOT l-au pus sub acuzare pe Victor Zota, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Transplant, în ancheta privind clinica Sabyc. Ministerul Sănătăţii l-a demis pe Zota pentru că a semnat o decizie prin care permitea clinicii Sabyc să desfăşoare activitatea de transplant. Potrivit legii, doar ministerul poate da o astfel de acreditare.

Demiterea lui Victor Zota a generat un întreg val de plecări, astfel că mai mult de jumătate din personalul agenţiei şi-a dat demisia. În prezent doar patru medici mai lucrează la Agenţia de Transplant.

“Situaţia la Agenţia de Transplant a fost şi este în continuare problematică, din cauza blocării posturilor în sistemul bugetar. Acum, lucrăm la avarie cu minimum de personal posibil, dar funcţionăm. Mai sunt patru medici, doi în Capitală şi doi în ţară, şi câteva persoane din personalul administrativ. Până acum aveam o organigramă completă, dar cu această situaţia ne confruntăm din vara trecută, de când a fost scandalul la clinica Sabyc. ANT este acum la limita de supravieţuire”, au spus alte surse din instituţia statului.

Problemele de la ANT au redus cu 70% numărul de transplanturi de ficat, spun specialiştii. “Dacă ANT nu va mai fi, mai puţini oameni vor beneficia de transplant de organe, în condiţiile în care noi şi aşa suntem departe de necesităţile bolnavilor şi ale României. Aşadar, oameni care pot fi salvaţi de la moarte nu vor mai fi salvaţi, din motive organizatorice, în care ministerul ar trebui să se implice mai mult, după părerea mea”, a spus prof. univ. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic de la Institutul Fundeni şi, totodată, preşedintele consiliului ştiinţific al Agenţiei de Transplant.

Statisticile arată că România este codaşa Uniunii Europene la transplanturi, cu 0,5 donatori la un milion de locuitori. Ratele naţionale variază de la 31 de donatori la milionul de locuitori în Portugalia, la 26 în Belgia, 23 în Franţa, 21 în Italia până 0,5 în România.

Cele mai citite

Ce a discutat Nicolae Ceaușescu cu Henry Kissinger în 1974 la București

Decesul recent la vârsta de 100 de ani a fostului mare diplomat și secretar de stat al SUA, Henry Kissinger, a readus în...
00:00:33

VIDEO. Peruanii cer demiterea președintelui

Sute de peruani au ieșit sâmbătă (2 decembrie) pe străzile din Lima pentru a cere demiterea președintelui Dina Boluarte, după ce procurorul general al...
00:00:33

VIDEO. Netanyahu: “Israelul nu dorește să facă rău civililor din Gaza”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă (2 decembrie) că Israelul continuă să lucreze în coordonare cu SUA și organizațiile internaționale pentru a defini...
Ultima oră
Pe aceeași temă